waldorfsallad med äppel bröd

Waldorfsallad med äppelbröd

Betyg (01 röst)

Tillfälle
Julmat
Antal
4
Tillagningstid
30 min

Beskrivning

En fruktig sallad som gör julbordet lite mer färgglatt och friskt. Marinerade vinteräpplen, vindruvor, rostade valnötter, granatäpple och späd blekeselleri. Serveras tillsammans med en pepprig senapsdressing och ett sötsyrligt äppelbröd. Att marinera äpplen ger god smak och hjälper dem även att behålla sin fina färg.

Ingredienser

Waldorfsallad

  • 1 romansallad
  • 150 g vindruvor
  • 10 st blekselleri, välj gärna späda selleristänger med blast
  • 5 st små vinteräpplen
  • 2 dl rostade valnötter
  • 1 st granatäpple
  • 1 msk citronjuice
  • en nypa flingsalt

Senapsdressing

  • 1.5 dl olivolja
  • 4 msk grovkornig senap
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • grovkornig svartpeppar
  • nypa flingsalt
  • lite vatten

Äppelbröd

  • 1 paket jäst, 50 g
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2-3 vinteräpplen, rivna
  • 2 dl valnötter, grovhackade
  • 3 dl havregryn
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Brödtopping

  • 2 vinteräpplen, skivat
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk olja
  • 1 nypa flingsalt

Tillagning

    Dressing

    1. Blanda dressingen i en skål. Späd med lite vatten för att få en bra konsistens. Smaka av med en nypa flingsalt och bra med svartpeppar.

    Äpplen

    1. Kärna ur och dela äpplen på mitten. Skär i klyftor. Blanda samman med citronjuice och flingsalt.

    Sallad

    1. Dra mozzarellen i bitar. Låt bitarna rinna av i ett durkslag.
    2. Skär upp salladen.
    3. Dela och kärna ur vindruvor.
    4. Skiva selleri och selleriblast.
    5. Dela granatäpplet och plocka ur kärnorna med en gaffel*
    6. Blanda samman sallad, vindruvor, selleri och mozzarella med dressing i en stor skål. Lägg upp allt på ett fat och toppa med äpplen, granatäpplen och valnötter.
    7. Tips: Det skvätter när man kärnar ur granatäpplen. Ett tips är att göra det i ett vattenbad. Kärnorna sjunker till botten och innankråmet flyter.

    Äppelbrödet

    1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, rivna äpplen, valnötter och havregryn.
    2. Tillsätt vetemjöl och salt lite i taget och knåda till en smidig deg.
    3. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225°C.
    5. Dela degen i 5 bitar (för 5 längder). Rulla ut dem till längder och vrid dem något. Lägg på bakpappersklädda plåtar.
    6. Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
    7. Blanda uppvispat ägg med olja. Pensla bröden. Lägg på äppelskivor och pensla även skivorna. Strö över flingsalt
    8. Grädda bröden mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills de känns "ihåliga" undertill när man knackar på dem. Låt bröden svalna på ugnsgaller.
    9. Resttips
    10. Skulle det bli något över så är detta sötsyrliga bröd ljuvligt att rosta i skivor och servera tillsammans med t. ex en ädelostcreme.

Rekommenderad dryck

inycon vin flaska
Ekologisk

Inycon Chardonnay Organic 2020 (It)

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äppel. Doften är frisk...
Pris: 87:- (75 cl)
en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021 (It)

Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. ...
Pris: 235:- (300 cl)
Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 169:- (75 cl)
en flaska champagne charles orban

Charles Orban Brut Blanc de Blancs (Ch)

Charles Orban Blanc de Blancs tillverkas endast i små volymer. Den har en frisk och brödig arom med inslag av...
Pris: 379:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close