Kategori: Dessert
Cheesecake i glas med GT-gelé

Dessert

Desserten är middagens trumpetfanfar. Här har vi samlat några av våra allra bästa tips på grymma desserter och efterrätter som har det där lilla extra och som sätter en guldkrona på måltiden. Här bjuder vi på enkla, snabba, festliga och lyxiga desserttips. Ett bra efterrättsrecept ska man vilja göra om och om igen – och med hjälp av vår samling kan vi garantera att du har en nästintill outsinlig repertoar till hands, för alla lägen.

Dessertviner finns av många slag. Ett bra dessertvin kan göra vilken enkel dessert som helst till en grand final. Väldigt många producenter gör sina egna dessertviner och flera sorter är inte bara världsberömda utan gudomligt goda. Enkelt uttryckt är ett dessertvin ett vin där jäsningen avbrutits och mer eller mindre socker är kvar i vinet. Det finns såväl vita, som röda och mousserande dessertviner. Överst på tronen med en anspråksfull prislapp ståtar ädelrötade Château d’Yquem från Bordeauxappellationen Sauternes, ofta omnämnt som ett av världens bästa vin alla kategorier. Men även andra botrytisangripna viner, som ungerska Tokajer och tyska Trockenbeerenauslese, iksom Eiswein bjuder på magnifika smaker. Bland de röda vinerna är portvin och madeira, för att inte nämna en söt sherry, som en PX eller en oloroso, formidabla middagsavslutningar. Ett särskilt spännande sötare vin är italienska recioto, som görs på torkade druvor. Recioto har en mycket gammal historia och är egentligen en uråldrig föregångare till amarone-vinerna. Dessertviner har mycket stor lagringspotential och kan utvecklas under decennier på flaska. En tumregel är att vinet ska vara sötare än desserten. Till riktigt söta desserter passar ett riktigt sött vin, medan lättare efterrätter går bäst till lättare viner. Ofta ger lokalprincipen god vägledning. Vin från samma område som maten är i regel passande val.

Läs mer
sorbet med hallon i bubblande vin med glas
Dessert

Hallonsorbet med bubblande Asti

friterad glass med lingon och licor 43 i ett fint glas
Dessert

Friterad salt karamellglass smaksatt med kanel och rårörda lingon med Licor 43

annie hesselstad visar hur du gör en tryffel med cointreau
Dessert

Cointreautryffel med apelsin och nejlika

dessert med glass vit choklad och vinglas med flaska
Dessert

Glass med rostad vit choklad, hasselnöt och salt karamell

en bricka med ost, tunnbröd och honung
Dessert

Hemgjorda tunnbrödschips med Brillat Savarin och tryffelhonung

ett glas med chokladpannacotta och en flaska vin
Dessert

Chokladpannacotta med mascarpone, rostad pinjenöt och blåbär

en hög med kakor och irish coffe på toppen som dessert
Dessert

Irish Coffee

cheese cake på ett sommarbord
Dessert

Medelhavscheesecake med getost och jordgubbssalsa

jordgubbar glass och grädde
Dessert

Jordgubbsswiss

baked alaska
Dessert

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43

gin sorbet
Dessert

Hendrick’s-sorbet

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal
Bakverk

Mandelkaka indränkt i Cointreau med crème fraiche och syltade apelsinskal

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage
Bakverk

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

Yoghurtpannacotta med pumpa-mandel-muscovadocrumble, apelsinsorbet och Cointreau-marinerade apelsiner
Dessert

Yoghurtpannacotta med pumpa-mandel-muscovadocrumble, apelsinsorbet och Cointreau-marinerade apelsiner

Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter
Dessert

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Dessert

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Cheesecake i glas med GT-gelé
Dessert

Cheesecake i glas med GT-gelé

Tullamorepizza med mandel, chokladganasch och whiskydagg
Dessert

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin
Bakverk

Chokladfondant

en semla med en whiskyflaska på bord
Bakverk

Alexander Sjögrens hetvägg

en tårta med campari
Bakverk

Saftig och söt citronkaka med inslag av ingefära och Campari

jordgubbs tartlett
Bakverk

Crostata di fragole

en äppelpaj i form med äpplen
Bakverk

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

dessert med campari
Dessert

Campari Cookie Dream

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close