Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Betyg (07 röster)

Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Antal
4
Tillagningstid
ca 3 timmar

Beskrivning

En riktigt klassiker med smak av rostade hasselnötter och lite havssalt. Desserten du skall göra när du inte vill missa samtalsämnet runt bordet för att du måste vara i köket och greja. Allt är förberett – Bara att servera och fortsätta samtalet. Pricken över i bjud på ett dessertvin, en härlig smaksensation och måltiden komplett.

Ingredienser

  • 2 äggulor (rumstempererade)
  • 125 g mörk choklad (max 70%)
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2,75 dl grädde
  • ½ tsk havssalt
  • 2 dl karamelliserad mjölk (ca ½ burk)
  • 1 dl hasselnötter (rostade)
  • ½ tsk havssalt
  • 1 dl grädde (vispad) 

Tillagning

  1. Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad (koka upp 2-3 cm vatten i en kastrull, sänk värmen och sätt en värmetålig bunke med chokladen över kastrullen så att värmen från det ångande vattnet smälter chokladen). Vispa under tiden grädden fluffig men åt det lösare hållet (du kommer få en fastare mousse sedan när du vispar i chokladen). Rör försiktigt ner äggulorna en i taget i chokladen och rör runt ordentligt. Tillsätt vaniljpulver, florsocker och havssalt till chokladen och blanda återigen runt ordentligt. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Vispa med elvisp för att få en fluffig och slät mousse.
  2. Hacka hasselnötterna grovt. Skopa ur cirka 2 dl av den karamelliserade mjölken i en skål, blanda i de hackade hasselnötterna och havssalt.
  3. Ta fram portionsglas och lägg 1-2 msk av blandningen med karamelliserad mjölk och hasselnötter i botten av glaset. Fördela sedan chokladmoussen över, antingen med en sked eller genom att fylla en spritspåse och spritsa i moussen. Ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering. Toppa med grädde, havssalt och några hackade hasselnötter.

Rekommenderad dryck

rött sött vin en flaska

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 149:- (50 cl)
en flaska sherry nectar

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 94:- (37,5 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar
Dessert

Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

dessert recept choklad fondant med ett glas och vin
Bakverk

Chokladfondant

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close