ett glas med chokladpannacotta och en flaska vin

Chokladpannacotta med mascarpone, rostad pinjenöt och blåbär

Betyg (03 röster)

Kategori
Dessert
Måltid
Efterrätt
Antal
4
Tillagningstid
30 min

Beskrivning

En klassisk chokladdessert som är strålande god och lätt att förbereda. Bara att dekorera med pinjenötterna och blåbären och servera. Vinet i glaset är såklart ett sött vin från sydligare breddgrader och det får gärna bjuda på en tydlig sötma för att möta dessertens sötma. Vi föreslår två viner med olika söthetsgrad, båda är utmärkta val men de skiljer sig i stil och smak. Det första ett elegant vin gjort på druvan moscatel med inslag av apelsin, torkade aprikoser och läskande friskhet.  Det andra vinet som är gjort på druvan pedro ximenez kommer att bli en fullträff för dig som gillar mustigare smaker. Det är fikon, choklad, torkad pomerans, mörk sirap, russin och nötter. Vilket vin ni än väljer så kommer kombinationen att hyllas!

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 100 gr choklad ca 50% kakao
  • 1 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 gelatinblad
  • 1 förpackning mascarpone
  • blåbär
  • pinjenötter
  • 1 citron

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  2. Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm upp det så det precis börjar koka. Tillsätt hackad choklad och rör tills det löst sig. Tillsätt gelatinblad och rör igen. Häll upp i glas och ställ in i kyl.
  3. Rosta pinjenötter i en torr panna tills de fått lite färg
  4. Blanda mascarponen med lite citronjuice och citronzest.

Rekommenderad dryck

Moscatel de Setúbal 2016

Moscatel de Setúbal 2018 (Po)

Stor, intensiv och aromatisk doft med inslag av aprikos och torkad frukt. Söt, fyllig och balanserad smak med...
Pris: 109:- (75 cl)
Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2002

Bacalhôa Moscatel de Setúbal Superior 2004 (Po)

En stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat. Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade...
Pris: 219:- (75 cl)

Nectar Pedro Ximenez (Je)

Pedro ximenez, döpt efter druvan med samma namn, är den sötaste och kraftigaste av sherry-typerna. Gjord på druvor...
Pris: 90:- (37,5 cl)

Castaño Dulce Monastrell 2016 (Sp)

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av...
Pris: 139:- (50 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

Chokladmousse med salt karamell & hasselnötter
Dessert

Chokladmousse med salt, karamell & hasselnötter

Bakverk

Torta rustica di mele al limone. Äppel och citronkaka

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close