Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Asiatisk tonfiskröra på rågbröd med chilipicklad gurka

Betyg (11 röster)

Kategori
Fisk | Mackor
Antal
4
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

En förrätt med asiatiska smaker som passar utmärkt till ett mer aromatiskt och fruktigt vitt vin. Börja med chilipicklad gurka som behöver stå minst 30 minuter men allra godast blir denna efter en natt i kylskåp. Sedan är det bara att börja med tonfiskröran och steka på brödet. Fördela röran över snittarna, toppa med inlagd gurka, picklade rödlök, salladslök, tunt skivad rädisa, sesamfrön och chiliflakes. Försvinnande gott!

Ingredienser

  • 4 skivor rågbröd
  • 1 msk olja
  • 1 burk MSC-märkt tonfisk i vatten
  • 0,5 dl majonäs
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 msk fisksås
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 vitlöksklyfta, riven
  • 1/2 tsk Sriracha
  • 1/2 rödlök, finhackad
  • 1/2 dl (1 msk fryst) hackad koriander
  • 1 lime (zest från en hel, saft från 1/2)
  • 4 rädisor
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • chiliflakes
  • koriander
  • salladslök

Chilipicklad gurka

  • 1/2 gurka
  • 2 tsk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 2 tsk gochujang (eller motsvarande)

Tillagning

  1. Lägg in gurkan: skiva den tunt på en mandolin. Blanda ättika, strösocker, salt, salladslök och chili i en skål och ha i gurkan vänd rund väl så att all gurka blir täckt av såsen. Låt stå minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Skär rågbrödet i trekanter, pensla med olja och stek i het panna tills ytan fått färg.
  3. Riv ingefära och vitlök i en skål. Blanda i hackad koriander, limezest, finhackad rödlök, sesamolja, soja, fisksås och Sriracha.
  4. Blanda i avrunnen tonfisk och majonäs i en skål med såsen. Smaka av med limesaft.
  5. Fördela röran över bröden, toppa med inlagd gurka, picklade rödlök, salladslök, tunt skivad rädisa, sesamfrön och chiliflakes.

Rekommenderad dryck

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 125:- (75 cl)
stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2020 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 120:- (75 cl)
veramonte sauvignon blanc reserva

Veramonte Sauvignon Blanc 2018 (Ch)

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av...
Pris: 129:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015

Turckheim Pinot Gris Organic 2019 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 139:- (75 cl)

Kommentarer

Jättegott. Alla de klassiska asiatiska smakerna kommer till sin rätt. Även fin fyllning till tunnbröds- eller tortillarullar.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

poke bowl med vinflaska riscal
Fisk

Poké-bowl med lax

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close