Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Betyg (04 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma 30 minuter

Beskrivning

Hälleflundra är en lite svårare fisk som kräver varsam behandling. Baka därför fisken långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. Önskas mer kolhydrater är det väldigt gott att rosta potatis till! Det är nu som ett rött vin till fisk blir en enastående god kombination! Svaret är rödvinssås och svamp. Lycka till och smaklig spis!

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används här inga exakta mått utan receptet utgår snarare från”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera och smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Recept av Swedishfoodie

Ingredienser

  • hälleflundra
  • haricotsverts
  • ostronskivling
  • rödvin
  • schalottenlök
  • timjan
  • köttbuljong
  • tomatpuré
  • svartpepparkorn
  • körvel

Tillagning

  1. Skär ner rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta tillsammans med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn och en timjan-kvist och reducera tills hälften återstår. Addera köttbuljong och reducera tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt reducera tills du är nöjd med smaken. Rör i en klick smör och smaka av med salt.
  2. Riv sönder svampen i strimlor och stek i smör tills den blivit gyllene. Addera haricotsverts och råstek dessa tillsammans med svampen i några minuter. Salta.
  3. Lägg fisken på en plåt och toppa med en klick smör. Baka i ugnen på 90°C tills innertemperatur på runt 55°C.
  4. Lägg upp på tallrik och toppa med körvel.

Rekommenderad dryck

timperosse flaska magnum vin

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2021 (Si)

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta...
Pris: 259:- (150 cl)
en flaska rött vin kanonkop kadette

Kanonkop Kadette Cape Blend 2019 (St)

Ett fylligt och fruktigt vin med karaktär av rostade fat, inslag av svarta vinbär, björnbär och mörk choklad. ...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska kadette kanonkop

Kanonkop Kadette Pinotage 2020 (St)

Doften är bärig, där finns mörka bär, plommon och skogsbär, men också inslag av vanilj och fat. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)
Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2020 (Fr)

Côte-Rôtie Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol...
Pris: 469:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close