en bakad röding tillsammans med pure av blomkål

Bakad röding med blomkål & palsternackspuré, spräckt sandefjordsås och rostad blomkål

Betyg (10 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
2 timmar

Beskrivning

Ett underbart gott recept på en fiskrätt. En röding bör hanteras varsamt och var noga med att inte fisken är för långe i ugnen. Även om det kan vara knöligt att ta ut fisken och mäta temperaturen – gör det! Det är värt allt när den väl serveras. Till en sådan här elegant fiskrätt bör du servera ett elegant vin till exempel en chardonnay från Frankrike med mycket lite eller ingen fatkaraktär utan en ren frukt och klar friskhet. Om du är rädd för att friskheten i vinet skall ta över rätten serverar du en liten citronklyfta till maten så man enkelt kan reglera syran i maten. Lycka till med receptet och hoppas det smakar.

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer
  • 2 blomkålshuvuden
  • 2 palsternackor
  • 1 l röd mjölk
  • 4 schalottenlökar
  • 2 krukor dill
  • 1 dl neutral olja
  • 1 stor påse bladspenat
  • 1 burk forellrom

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 citron

Tillagning

  1. Plocka en blomkål och skär ner buketterna i mindre bitar. Skala palsternackorna och skär ner i mindre bitar. Lägg blomkål, palsternacka och grovt skuren schalottenlök i en kastrull. Häll på mjölk så det täcker allt och koka upp långsamt. Rör då och då och sjud tills allt är mjukt. För över grönsakerna i en mixer och spara på mjölken. Mixa och späd med mjölk tills konsistens av en puré. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
  2. Skär den andra blomkålen i klyftor och lägg på en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och rosta i ugnen på 220 grader tills den fått fin färg.
  3. Hacka all dill grovt och lägg i mixer eller behållare för mixerstav tillsammans med en liten näve bladspenat. Häll på olja och mixa länge (minst 5 min) tills oljan blir kraftigt grön och lite varm. Smaka av med salt och låt stå 10 min. Sila i en finmaskig sil så får du en grön klar dillolja.
  4. Lägg skivad schalottenlök i en kastrull tillsammans med en klick smör. Svetta löken i någon minut. Addera vitt vin och låt det koka några minuter. Addera vatten och fiskbuljong och låt det koka några minuter. Addera grädde och crème fraiche och låt det sjuda tills såsen får en lite tjockare textur. Addera smöret och mixa med en stavmixer tills såsen är slät. Håll såsen varm på svag värme och innan servering häller du i dilloljan och rör runt 2 varv innan du skedar upp såsen över fisken.
  5. Stek lite bladpenat i en klick smör tills den faller ihop lite. Smaka av med salt.
  6. Lägg rödingen på bakplåtspapper. Salta fiskens köttsida och klicka på en klick smör. Kör i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min eller tills innertemperaturen är på 50 grader. Dra av skinnet på fisken innan du lägger på tallrik.
  7. Toppa med forellrom och dill.

Rekommenderad dryck

saint veran vitt vin
Ekologisk

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020 (Bo)

Domaine de la Croix Senaillet ligger i södra Bourgogne där familjen Martin odlat sina prisbelönta viner i snart 50...
Pris: 189:- (75 cl)
Domaine du Mont-Épin – Mâcon Péronne 2017

Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne 2017 (Bo)

Färgen är vackert halmgul och aromerna bjuder på markanta citrustoner med inslag av nötter, mandel och örtkryddor...
Pris: 149:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 269:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2015

Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Vinet är torrt och med koncentrerad frukt. Aromer som melon, gröna druvor och en mycket ren och mineralrik ton...
Pris: 339:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close