Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Blomkål och kummel med brynt fänkålssmör

Betyg (02 röster)

Tillfälle
Valentin | Vinter
Antal
4
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

En spännande och snygg maträtt av kummel och lila blomkål. Hittar ni inte den lila blomkålen går det såklart alldeles utmärkt med den vita. Kummel har vitt fint fast kött, påminner om torsk i smak och passar utmärkt att steka i panna eller ugn. Börja med blomkålen som används både till rostade blomkålsbuketter och blomkålskräm och fortsätt sedan med det brynta fänkålssmöret, håll denna varm under tiden fisken tillagas och servera maträtten på varma tallrikar. Servera ett friskt vin från Sicilien, buon appetito!

Receptet är skapat av Louise Johansson
www.louisejohansson.com

Ingredienser

  • 800 g, ca 2 st lila blomkål (alt. vanlig vit blomkål)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 600 g kummel med skinnet kvar
  • 2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
  • salt
  • 100 g smör
  • 1 msk mortlade fänkålsfrön
  • 1 citron, färskpressad saft och rivet skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180°C, varmluftseffekt.
  2. Skär av buketterna på blomkålen, hyvla ena stocken tunt på mandolin och lägg i kallt vatten och dela den andra i mindre bitar och lägg i en kastrull. Skär av lite av topparna på ca 5 blomkålsbuketter (till garnering). Lägg de avskurna buketterna med resterande blomkål från ett blomkålshuvud i kastrullen. Fyll på med grädde och vatten och koka på medelvärme tills blomkålen är helt mjuk.
  3. Lägg resterande blomkålsbuketter i en ugnssäker form, vänd upp med olivolja och rosta i cirka 20 minuter.
  4. Salta fisken och stek i smör och olja cirka 5 minuter på varje sida, den ska ha en innertemperatur på cirka 52 grader när den är klar.
  5. Bryn smör och fänkålsfrön på medelvärme tills det skummar. Smaksätt med pressad citronsaft och rivet citronskal.
  6. Servera fisken med blomkålskrämen, rostad blomkål, rå blomkål och brynt fänkålssmör.

Rekommenderad dryck

Mandrarossa Grillo Costadune 2017

Mandrarossa Grillo Costadune 2021 (It)

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av...
Pris: 124:- (75 cl)
Mandrarossa Santannella 2016

Mandrarossa Santannella 2018 (It)

Mandrarossa Santannella har en klar ljus, gyllene färg. Doften är generös och fruktig. Fianodruvan bjuder på en...
Pris: 189:- (75 cl)
Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2019 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 128:- (75 cl)
urra di mare en flaska magnum vitt vin

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2021 (It)

Urra di Mare har en halmgul färg med små nästan skimrande inslag av grönt. Doften är frisk med citrus, persika...
Pris: 257:- (150 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close