Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Betyg (0 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Förrätt
Antal
6
Tillagningstid
Två dygn + 30 minuter

Beskrivning

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Här delar kokboksförfattaren Eleonora von Essen med sig av sina bästa recept, specialkomponerade för kärlekens dag. Ett fruktigt och fylligt vitt vin matchar maträtten väl. Hoppas att det smakar!

Att laga mat till någon kan vara en av de finaste kärleksförklaringar som finns. Det blir förstås ännu bättre när det som lagas är riktigt gott! Den här gravlaxen får sin smak av Hendrick’s gin, enbär och dill. Den lena texturen balanseras upp perfekt med de rostade hasselnötterna, päronen och avokadokrämen. Servera, njut och låt kärleken flöda!

Ingredienser

  • 1 kg lax, mittbiten 2 msk Hendrick’s Gin ½ dl salt ½ dl strösocker 1 tsk svartpeppar, grovt stött 12 enbär, grovt stötta 1 dl fint hackad dill ----- Till servering, för två 2 stora nävar krispig sallad 1 päron, skivat ½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade några droppar olivolja fint hackad gräslök ----- Avokadokräm 1 avokado ½ dl färskost 1 tsk pressad citron

Tillagning

  1. Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv. Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Rekommenderad dryck

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 469:- (70 cl)
Turckheim Riesling Organic 2016
Ekologisk

Turckheim Riesling Organic 2020 (Al)

Torrt och fruktigt Alsacevin med en frisk syra och en sublim smak av fläderblom, gröna äppel och citrusfrukter...
Pris: 129:- (75 cl)
hartenberg riesling nigab

Hartenberg Riesling 2018 (St)

Doften är mineralrik med en rik fruktighet av gröna äpplen, fläder och lätt citrus. Torrt och friskt vin med smak...
Pris: 149:- (75 cl)
vin i flaska riesling
Ekologisk

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2020 (Mo)

Vinet har en ljus, gul färg. Doften är stor, frisk och fruktig med aromer av citrus, persika och fläder. Smaken är...
Pris: 149:- (75 cl)
stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

poke bowl med vinflaska riscal
Fisk

Poké-bowl med lax

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close