gravad lax med en citron och en flaska vin

Gravlax med dillstuvad potatis

Betyg (04 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Gravlax med dillstuvad potatis är ändå en riktig svensk vår och sommarklassiker. Enkel att förbereda och snyggt att servera. Smakerna är subtila och ändå väldigt tydliga. En mycket viktig detalj få man ändå säga att citronen är. Glöm inte att klämma lite på den och de rätten den där fräscha och härliga karaktären.

Citronen är även en nyckel till att få vinet att passa. Ett friskt vitt vin som det skall vara här behöver en friskhet i rätten. Och där kommer citronen in. Vi rekommenderar gärna en ung bourgogne till denna härliga rätt. Ungt fruktig med en bra mineralitet och hög syra.

Ingredienser

  • 700 g liten delikatesspotatis
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar
  • finrivet skal av ½ citron
  • 1 kruka hackad dill

Till servering

  • 400 g gravad lax
  • citronklyftor
  • grönsallad

Tillagning

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Dela den i kvartar och lägg tillbaka i kastrullen. Spara till senare.
  2. Smält smör i en kastrull och vispa ut vetemjöl. Tillsätt mjölken och koka upp långsamt under vispning och låt sjuda 3–5 min. Späd ev. med lite mer mjölk.
  3. Smaka av med salt, peppar och citronskal i såsen. Vänd ner dill och potatis.
  4. Servera med gravad lax, citronklyftor och sallad.

Rekommenderad dryck

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 269:- (75 cl)
saint veran vitt vin
Ekologisk

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020 (Bo)

Domaine de la Croix Senaillet ligger i södra Bourgogne där familjen Martin odlat sina prisbelönta viner i snart 50...
Pris: 189:- (75 cl)
Domaine du Mont-Épin – Mâcon Péronne 2017

Domaine du Mont-Épin Mâcon Péronne 2017 (Bo)

Färgen är vackert halmgul och aromerna bjuder på markanta citrustoner med inslag av nötter, mandel och örtkryddor...
Pris: 149:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close