en tallrik med havskatt

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

Antal
4
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

Att bjuda på havskatt är varken svårt eller speciellt dyrt. Ta bara mod till dig att köpa det i fiskdisken. Här serverar vi den med fänkål och dill i en sås av vitt vin, grädde och smör. Detta kan inte gå fel. Servera ett friskt och fräscht vitt vin till.

Havskatt eller kattfisk är en av havets mer karaktärsfulla fiskar till utseendet. Fisken lever huvudsakligen i Atlanten och Nordsjön och de flesta fiskar vi äter i Sverige kommer från den norska kusten. Det är en mjuk och fin fisksmak som ibland kan påminna om skaldjur (detta på grund av att fisken faktiskt lever mestadels av skaldjur) och konsistensen är fast och nästan lite hård vilket gör den utmärkt att kunna lägga på grillen.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar havskatt (eller torskrygg)
  • potatis till 4 pers
  • 1 st liten fänkål
  • 1 kruka dill
  • 1 dl neutral olja
  • 2 st schalottenlök
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Hacka ner schalottenlök grovt och lägg i kastrull med lite smör, svetta någon minut. Tillsätt vinet och låt det reducera till hälften. Tillsätt fiskbuljongen och låt det koka några minuter. Tillsätt grädde och låt det sjuda tills det återstår ca 3 dl eller tills en fin konsistens.
  2. Skär ner fänkålen i klyftor och låt sjuda med i såsen när du tillsatt grädden. När såsen är klar så är fänkålen klar.
  3. Mixa olja med dill från en hel kruka samt en nypa salt. Mixa 3-5 min så den mixas ordentligt. För en slät olja silar du av den med en tät sil.
  4. Gnid in fisken med olja och salta på alla sidor. Grilla havskatten i grillpanna eller på grill tills innertemperaturen är runt 50 grader. Salta med flingsalt och servera nygrillad.

Rekommenderad dryck

en flaska vin riscal rueda
Ekologisk

Marqués de Riscal Rueda 2021 (Sp)

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna...
Pris: 95:- (75 cl)
Marques de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2018
Ekologisk

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2021 (Sp)

Riscal Sauvignon Blanc har en ljusgul färg med toner i grönt. I doften finns fräsch krusbärstoner och tydliga...
Pris: 129:- (75 cl)
urra di mare en flaska magnum vitt vin

Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2021 (It)

Urra di Mare har en halmgul färg med små nästan skimrande inslag av grönt. Doften är frisk med citrus, persika...
Pris: 257:- (150 cl)
stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Fel på receptet?!Det är väl charlottenlöken som ska fräsas med smöret till vitvinssåsen,inte fänkålen väl.Ni har glömt löken…

Hej jobbar för en coop butik och hade gärna velat använda era recept, ni borde lägga till så man kan skriva ut!

Hej Gustav. Förstår vad du menar. Det kan förbättras. Vi jobbar på det. /Jonas / Nigab

Jag testade att byta ut havskatten mot gös. Sedan silades löken bort efter att den fått svettas och reduceras tillsammans med vinet. I dilloljan la jag lite honung. Serverades med ugnsstekta små potatisar. Blev bra!

Låter kalasbra! Att använda recept att inspireras av är ju strålande! och kul!

Havskatt är rödlistad dvs starkt hotad förutom om den fiskats vid Island då den skall ätas med försiktighet. Rådet är alltså att undvika havskatt och välja en annanfisksort som inte är hotad.

Tack Margaretha. Viktigt och bra inspel. Självfallet bör vi välja annan fisk.

Finns flera arter av havs katt och den är väldigt talrik i Norge, så att den skulle vara hotad på något vis är felaktigt.

Relaterade matrecept

poke bowl med vinflaska riscal
Fisk

Poké-bowl med lax

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close