grillad fisk med potatismos på en tallrik

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Betyg (11 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
40 minuter

Beskrivning

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin.

Tipset: Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Puré

  • 500 g jordärtskockor, skalade
  • 500 g mandelpotatisar, skalade
  • 50 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • salt och vitpeppar

Sås

  • 25 g smör
  • 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
  • 1 krm vitpeppar malen
  • 2 dl grädde
  • salt

Fisk

  • 700 g gösfilé med skinn
  • salt

Garnityr

  • 10 g regnbågsrom eller forellrom
  • krasse

Tillagning

  1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
  2. Koka jordärtskockor och potatisar ca 15 min.
  3. Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
  5. Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
  6. Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
  7. Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.

Rekommenderad dryck

en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2020 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 119:- (75 cl)
Barón de Chirel Verdejo Vinas Centenarias

Marqués de Riscal Barón de Chirel Verdejo Viñas Centenarias 2018 (Sp)

Vinet har en gyllengul färg. Doften är stor, intensiv och mycket komplex med inslag av persika, fläder och bivax...
Pris: 549:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017
Begränsad utgåva
Ekologisk

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (Fr)

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som...
Pris: 259:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close