Fisk

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Dela

Betyg (02 röster)

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin.
Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer

Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Puré

  • 500 gr jordärtskockor, skalade
  • 500 gr mandelpotatisar, skalade
  • 50 gr smör
  • 1,5 dl grädde
  • salt och vitpeppar

Sås

  • 25 g smör
  • 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
  • 1 krm vitpeppar malen
  • 2 dl grädde
  • salt

Fisk

  • 700 gr gösfilé med skinn
  • salt

Garnityr

  • 10 gr regnbågsrom eller forellrom
  • krasse

Tillagning

  1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
  2. Koka skockor och potatisar ca 15 min.
  3. Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
  5. Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
  6. Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
  7. Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close