en tonfiskmacka med ett glas öl

Halstrad tonfisk på surdegsbröd med fänkål och tigermajjo

Antal
2
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

En smaskig tonfisksmörgås som passar utmärkt till ett ljust veteöl som kommer från bryggeriet Alaryk, som ligger i Languedoc strax utanför Beziers vid Medelhavskusten. Här på kusten matchar man gärna veteöl som är en utsökt matöl till tonfisk och olika skaldjur.

Tipset: Höj smakerna ytterligare med lite skivad mango.

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Fisk

  • 300 g tonfiskfilé fördelat på 2 skivor.
  • salta efter smak.

Bröd

  • 2 skivor levainbröd eller annat surdegsbröd.

Marinad

  • 1 dl persiljeblad, sköljda
  • 1 citron, riv endast av det gula på skalet, pressa ur juice och använd till salladen.
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar

Sallad

  • 1 st fänkål, skölj och skiva tunt, gärna med mandolin
  • pressad citronjuice
  • salt efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 4 st salladslökar, skär bort blasten och dela på längden.
  • ¼ gurka, skölj och strimla på längden.
  • 6 basilikablad, riv i bitar.

Tigermajjo

  • 2 dl Hellmans majonnäs
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk Tigersås

Garnering

  • blandade sesamfrön

Tillagning

    Marinad och bröd

    1. Mortla persilja, citronskal och vitlök. Rör ihop till en marinad med olivolja, salt och peppar och pensla ut på brödet.
    2. Rosta på plåt i ugnen i 175 grader.

    Sallad

    1. Lägg den skivade fänkålen i en bunke, salta lätt och blanda runt. Häll över olivolja och citronjuice. Låt stå en stund.
    2. Koka upp vatten i en kastrull och blanchera salladslökarna i 2 minuter, häll av och kyl ner med kallt vatten.

    Tigermajjo

    1. Rör ihop ingredienserna till Tigermajjon.

    Fisken

    1. Värm en grillpanna till hög temperatur, salta och halstra tonfisken lätt. Tranchera fisken på hälften.

    Montering

    1. Bred ut ett lager Tigermajjo på det rostade brödet, lägg på tonfisken, lägg på den marinerade fänkålen, salladslöken, gurkan och basilikan. Garnera med sesamfrön.

Rekommenderad dryck

stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2021 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close