torskrygg på tallrik recept med flaska vin

How to Bourgogne a Torsk eller Bakad torskrygg med rotselleripuré

Betyg (17 röster)

Kategori
Fisk
Tillfälle
Nyårsmat
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma 30 minuter

Beskrivning

En fiskkrätt av rang!

Bakad torskrygg med rotselleripuré, krispig räksallad, Valenciamandel, rödbeta och brynt smör! En av de absolut bästa smakkombinationerna som finns, i alla fall om ni frågar oss. Torsk, rödbeta, mandel och brynt smör är en sådan fullträff till kombination som du kommer att laga igen, och igen, och igen. Som ni ser har receptet inga mått eller mängdangivelser – testa era kunskaper och anpassa efter antal gäster och smak. När det finns brynt smör på tallriken då är det enkelt att välja rätt vin till marätten. Det ska vara ett vitt vin med elegant ekfatskaraktär och här behöver vi dessutom en bra friskhet på vinet för att uppnå en optimal smakupplevelse. Smaklig måltid!

Recept av Swedishfoodie

Ingredienser

  • rödbetor
  • rotselleri
  • mjölk
  • smör
  • citron
  • torskrygg
  • ättika
  • socker
  • schalottenlök
  • färska räkor
  • fänkål
  • dill
  • hyvlad / hackad mandel

Tillagning

  1. Tvätta rödbetorna och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skölj med kallt vatten och skrubba bort skalet. Skär i mindre bitar och låt ligga till servering.
  2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Koka varsamt i mjölk tills den är mjuk. Ta så mycket mjölk så det täcker rotsellerin i kastrullen. När rotsellerin är klar häller du av mjölken men se till att spara vätskan. Lägg rotsellerin i en mixer eller mixa med en kraftfull stavmixer. Tillsätt lite av vätskan och en rejäl klick smör. Och med rejäl menas REJÄL. Mixa till önskad konsistens genom att addera mer vätska eller mer smör. Smaka av med salt och en skvätt citron eller vinäger. Ställ åt sidan till servering.
  3. Skär upp portionsbitar av torskryggen lägg i bunke med saltat vatten. Vattnet skall vara så salt som havet är ungefär. Låt ligga i kyl 1 timma.
  4. Ta ut torsken och torka av den. Lägg torsken på oljad plåt och baka i ugn på 100C tills du har en innertemperatur på 45-48C.
  5. Gör en 1-2-2 lag dvs blanda 1 del ättika med två delar socker och två delar vatten. Strimla schalottenlök och lägg i lagen. Låt stå i kyl minst 20 min.
  6. Skala räkorna och hyvla fänkål tunt på mandolin eller med kniv. Innan servering blandar du räkorna, fänkål, schalottenlöken och dill till en sallad.
  7. Bryn smör genom att lägga en stor klick smör i en kastrull och bryna det tills det blir nötigt och gyllene. Se till att röra hela tiden och ta bort det från plattan när det är klart annars kan det brännas.
  8. Lägg upp rätten med puré i botten, torsken, räksallad, rödbeta, valenciamandel (om du hittar, annars kör du rostade, rökta eller de mandlar du hittar), och avsluta med en rejäl dos brynt smör.

Rekommenderad dryck

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Origines Chardonnay BIO 2020 (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 189:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 269:- (75 cl)
hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2020 (St)

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och...
Pris: 159:- (75 cl)
Domaine du Mont-Épin Viré-Clessé 2017
Ekologisk

Domaine du Mont-Épin Viré-Clessé 2020 (Bo)

Domaine du Mont-Épin Viré-Clessé 2017 har en vacker gyllene färg med kraftfulla aromer. Smaken är mycket blommig...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close