Julsill med Edward Blom

Betyg (09 röster)

Kategori
Fisk
Tillfälle
Julmat
Antal
8
Tillagningstid
2 dagar

Beskrivning

Håll i hatten! Här kommer årets bästa sillrecept från Edward Bloms eget kök! En riktig klassiker. Att lägga in sill är något av den äldsta traditionen vi har i svensk (och finsk) mat och på västkusten finns fortfarande många små och stora företag som gör en rad olika inläggningar av vår sill.

På köpet får ni i videon Edwards underbara recept på julmumma!

Ingredienser

  • 400 g saltsillfiléer
  • 3,5 dl vatten
  • 1 ½ dl socker (Går att byta ut mot sötningsmedel)
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1,5 dl om ni gillar lite mer ättiksbett i sillen
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (Går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära.)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • Lite muskotblomma
  • Finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (Om det ej finns, från 1/3 apelsin).
  • ½ tsk Lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • ½ dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök
  • (Lika mycket till åtgår sedan några dagar senare vid serveringen.)

Tillagning

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisnignarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad s.k. inläggningssill) Saltsill skall lakats ur lagom mycket. Utgår man från ”inläggningssill” måste man även salta lagen annars blir sillen för lös. För salt sill = stenhård, för lite salt i sillen= sladdrig och lös.
  2. Koka en lag av ingredienserna ovan, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär de sillarna i lagom bitar.
  4. Hacka morot, purjo och rödlök
  5. Varva sillbitar med lite finhackad morot, purjo, rödlök
  6. Häll över lagen
  7. Låt stå i minst 2, helst 3 dygn i kylskåpet. Rör gärna om en gång om dagen.
  8. Löken blir väldigt gråa efter några dagar, så inför serveringen kan man plocka ur sillbitarna och varva dem med en ny omgång hackade vegetabilier och sedan sila av lagen och hälla över.

Rekommenderad dryck

en flaska snaps argentum dill

D Argentum (Da)

En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är...
Pris: 299:- (50 cl)
en flaska snaps dill D

D Aurum (Da)

D Aurum har en fin avrundad smak av ren krondill. Ekfatslagringen ger snapsen mer kropp och mogenhet, toner av vanilj...
Pris: 299:- (50 cl)
Gullmun Fleur-de-Lis akvavit snaps flaska

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis (No)

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin...
Pris: 339:- (50 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close