Laxtartar på kavring

Laxtartar på kavring med rostad kummin, rotselleri och citronsmetana

Betyg (06 röster)

Kategori
Fisk
Antal
4
Tillagningstid
30 minuter

Beskrivning

God och lättlagad förrätt som passar vid alla festliga tillfällen. Maträtten går även bra att förbereda redan dagen innan! En mycket smakrik laxtartar där bland annat kavringen bjuder på en mustig smak och en pikant smak av rotselleri. Smetana och citron är en ljuvlig smaksensation och som kröner detta mästerverk till aptitretare. Vad har vi glaset? Det bör vara ett smakrikt vin med bra syra, generös frukt och fyllighet som kan möta laxens fetma och syrligheten i citronsmetana.

Ingredienser

  • 4 st kavring
  • 50 g salmalax
  • 50 g kallrökt lax
  • 2 msk superfint skuren rotselleri (i små kuber)
  • ½ kruka gräslök
  • ½ kruka dill
  • ½ - 1 msk kumminfrö
  • 1 citron
  • 2 msk smetana
  • flingsalt
  • olivolja

Tillagning

  1. Skär rotselleri i extremt små kuber, ju mindre desto bättre så var noggrann.
  2. Rosta kumminfrö i torr panna. Låt svalna.
  3. Skär ner laxen i små kuber och lägg i en skål. Tillsätt rotselleri, rostad kummin, finhackad gräslök och dill. Smaka av med salt och lite olivolja. Blanda.
  4. Smaka upp smetana med citronzest, lite citronjuice och lite salt. Lägg på sprits om du har annars kan du ta med tesked också.
  5. Stansa kavringen i cirklar med ett lämpligt glas eller liknande.
  6. Lägg laxröran på brödet och toppa med smetana och lite extra gräslök

Rekommenderad dryck

Gullmun Fleur-de-Lis akvavit snaps flaska

Gullmun Akevitt Fleur-de-Lis (No)

Gullmunn Fleur de Lis är en mild, delikat och lätt akvavit gjord av noggrant utvalda norska örter som kummin...
Pris: 329:- (50 cl)
stump jump från darenberg vitt vin

d’Arenberg The Stump Jump White 2020 (Au)

Mycket aromatisk med massor av vita blommor, kaprifol och mogna päron. I smaken kommer tropiska frukter med lager av...
Pris: 120:- (75 cl)
vin i flaska riesling

Hoffmann-Simon Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2020 (Mo)

Vinet har en ljus, gul färg. Doften är stor, frisk och fruktig med aromer av citrus, persika och fläder. Smaken är...
Pris: 139:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2017

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2020 (Fr)

Crozes-Hermitage Mule Blanche har en kristallklar halmgul färg, rika blommiga toner med doft av persika och päron som...
Pris: 239:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

poke bowl med vinflaska riscal
Fisk

Poké-bowl med lax

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close