röding med sandefjordsås och vinflaska på bord

Pannstekt röding med Sandefjordsås och kokt potatis

Betyg (02 röster)

Kategori
Fisk
Tillfälle
Nyårsmat
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Röding med en av de mer moderna klassiska fisksåserna – Sandefjordsåsen. Den är uppkallad efter den norska staden Sandefjord som ligger i sydöstra delarna av Norge och är en mycket smakrik och fyllig smörsås. Har ni inte testat den innan kommer ni inte bli besvikna! Vi lovar!

Här serverar vi den till en röding som är en av alla släktingar till laxen. Den trivs i kalla vatten och mestadels i sjöar och vattendrag och har genom åren blivit en mycket populär matfisk och även vunnit sportfiskarnas gunst. Så har ni varit ute och fiskat och fått en röding på kroken har vi här ett lyxigt och gott recept till er.

Ingredienser

  • 4 st rödingar (ca 150g per person)
  • 2 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 gr smör (rumstempererat)
  • 1 st citron
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 1 burk forellrom eller stenbitsrom

Tillagning

  1. Skär fisken i portionsbitar eller dela ner en filé på två bitar per person om den är bra storlek på. Lägg 3-4 snitt i skinnet under så att det precis går ner till köttet. Salra fisken runt om och låt ligga 15-30 min i rumstemp.
  2. Stek fisken i smör och olja med skinnsidan nedåt. Först varmt och sedan sänker du till medelvärme. Ös fisken med fettet så att den blir lite tillagad på ovansidan också. Innertemp på ca 50C eller tills den känns klar, hellre lite underkörd än överkörd.
  3. Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare någon minut. Sätt plattan på medelvärme och börja mata ner smör, lite i taget medan du rör i såsen. När allt smör är i smakar du upp såsen med citronzest, citronjuice och salt. Tillsätt hackad dill, gräslök och forellrom precis innan servering.
  4. Koka potatisen i saltat vatten.
  5. Lägg upp fisken på en tallrik och servera den med rikligt med sås och nykokt potatis.

Rekommenderad dryck

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 221:- (75 cl)
Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2017 BIO
Ekologisk

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay 2018 BIO (Bo)

Torrt, medelfylligt med balanserad syra. Citrus, honung och torkad frukt.
Pris: 171:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Premier Cru

Albert Bichot Chablis Premier Cru ”Les Vaucopins” Domaine Long-Depaquit 2018 (Bo)

En mindre del av vinet lagras på ekfat vilket ger en djupare färg och en lätt ton av ek. I doften finns lindblommor...
Pris: 351:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2015

Albert Bichot Chablis 1er Cru ”Les Lys” Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Vinet är torrt och med koncentrerad frukt. Aromer som melon, gröna druvor och en mycket ren och mineralrik ton...
Pris: 341:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close