Sotad lax med pac choi och brynt sojasmör

Sotad lax med pak choi och brynt sojasmör

Betyg (09 röster)

Kategori
Fisk
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

En smakfull och modern maträtt. Här möter asien norden med en exotisk touch av pak choi, brynt sojasmör och sotad lax. Det är subtila smaker i mötet mellan saftigt ugnsbakad lax, krispig och kål-aktig pak choi, det nötiga smöret och sotat laxskinn. Den här rätten behöver ett fylligt vin som kan matcha laxens fetma och det brynta smöret. Servera maträtten med hackade jordnötter och koriander. För lite matigare måltid kan du servera jasminris till. Hoppas det smakar!

 

Ingredienser

  • 4 st portionsbitar lax med skinn
  • 4 st pak choi
  • 50 g smör
  • 2 msk Kikkomansoja eller liknande
  • ½ riven vitlöksklyfta
  • 1,5 dl saltade jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • jasminris (valfritt)
  • neutral olja
  • salt

Tillagning

  1. Droppa några droppar neutral olja i en stekpanna och stek fisken med skinnsidan nedåt på hög värme tills den fått rejält med färg. Lägg på en plåt och kör klart i ugnen till ca 50 grader innertemp.
  2. Dela pak choi på mitten så du får 8 st halvor. Koka upp lätt saltat vatten och förväll pak choi i 1-2 min. Kyl i kallt vatten så tillagningen avstannar. Torka med hushållspapper och bränn med gasbrännare eller stek snabbt i het torr panna tills den blir svärtad.
  3. Bryn smör och dra bort från plattan när den fått en gyllene ton och nötig doft. Låt svalna av 10 min. Tillsätt soja och riven vitlök och rör runt.
  4. Servera rätten med hackade jordnötter och koriander. För lite matigare rätt kan du servera jasminris till.

Rekommenderad dryck

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2016

Albert Bichot Chablis Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Frisk doft av grönt äpple, citrus och mineral. Torr, mycket frisk, blommig och fruktig
Pris: 269:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Premier Cru

Albert Bichot Chablis Premier Cru ”Les Vaucopins” Domaine Long-Depaquit 2018 (Bo)

En mindre del av vinet lagras på ekfat vilket ger en djupare färg och en lätt ton av ek. I doften finns lindblommor...
Pris: 349:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Grand Cru

Albert Bichot Chablis Grand Cru ”Les Blanchots” Domaine Long-Depaquit 2020 (Bo)

Les Blanchots Grand Cru från Domaine Long-Depaquit är ett mycket komplext och elegant vin som bjuder på en lätt...
Pris: 689:- (75 cl)
Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne

Albert Bichot Chablis Grand Cru Moutonne ”Monopole” 2018 (Bo)

Anrika vinhuset Albert Bichot i Bourgogne har 65 hektar av sina vingårdar i klassiska Chablis, där chardonnay-druvan...
Pris: 1329:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

en tallrik med havskatt
Fisk

Grillad havskatt, vitvinssås, fänkål och dillolja

en torsk på tallrik med räkor
Fisk

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close