Kategori: Kalv
kalvfilé på tallrik

Kalv

Kalvkött är ljusare och magrare än kött från äldre djur. Många menar att just kalvkött är det allra godaste nötköttet, lite mildare i sin smak och mer mångsidigt. Kalv är en viktig råvara i många internationella kök, inte minst i de klassiska vinländerna; och här hos oss är ju Wallenbergare och dillkött näst intill nationalrätter.

Kalv är ett magert och lättlagat kött som älskas i många länder. Tänk bara på en italiensk saltimbocca, eller en osso buco som kokat i timmar, eller en kalvlever anglais, eller varför inte än välbankad wienerschnitzel. Vilket man väljer beror i hög grad på vilken maträtt man serverar. Kalven i sig är ganska mild i smaken och låter sig sällskapas av många sorters vin. Väljer du ett rött vin bör du undvika de mest kraftfulla och kryddiga Bordeauxerna och de sträva vinerna från finhyllan. En pinot noir kan vara ljuvlig eller en ung Rioja. Lagrade röda viner löper risk att köra över kalven och bli allt för överdådiga. Leta efter viner som har milda och mjuka smaktoner. Vita viner kan också fungera särdeles bra till ljusa kalvrätter med milda såser. En fransk chardonnay, en fruktig riesling, eller ett torrt rosévin kan vara utmärkta val. Grundprincipen att välja vin efter matens ursprung är sällan fel. En Barolo, en barbaresco eller ett Toscanavin till en osso bucco, eller en österrikisk grüner veltliner till wienerschnitzeln kan vara lika perfekt som akvavit till sillen. Ju mer man kryddar kalven och ju mer smakrika tillbehör den har desto mer smak kommer vinet att behöva. Till en kalvfilé Oscar kan det behövas en vit smörig bourgogne med frukt och syra, medan en grillad kalv till bearnaise och klyftpotatis kan kräva en lagrad zinfandel eller en argentinsk malbec.

Läs mer
Kalvfile med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås
Kalv

Kalvfilé med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Osso Bucco med potatismos
Kalv

Osso buco med potatismos

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”
Kalv

Grillad kalv och zucchini med pastasallad ”caponata”

kalvfile risotto nigab
Kalv

Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

kalvfilé på tallrik
Kalv

Hickorymarinerad kalvinnerfilé med karljohan och majrova

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close