kalvfilé på tallrik

Hickorymarinerad kalv med murklor och majrova

Betyg (0 röster)

Kategori
Kalv | Kött

Beskrivning

En rätt till lördagens finare vin. Välj gärna ett vin från Rhône med smaker och ryggrad för att matcha rättens underbara smaker.

Ingredienser

KALV

  • 600 g kalvinnerfilé eller motsvarande
  • smör
  • salt & peppar

MARINAD

  • 1 vitlök, fint riven
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk hickory liquid smoke
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk honung
  • 0,5 dl olivolja

ROTFRUKTER

  • 1-2 majrovor, skivande ca 3 mm tjocka
  • 4 mindre palsternackor

SVAMP

  • 150 g murklor
  • 150 g karl-johan svamp

SKYSÅS

  • ett knippe färsk dragon, fint hackad
  • 2 dl vin
  • 1 klick smör

Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

Tillagning

    KALV & MARINAD

    1. Gör ordning marinaden i en påse och blanda ihop ordentligt med kalven. Ställ i kylskåpet över natten eller så länge du kan. Börja med att du steker köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform. Sätt ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet tills ni når en innertemp på 60 grader, det tar cirka 20 minuter. Ta ut och vila 5 minuter innan tranchering och servering.

    SKYSÅS

    1. Gör sedan en skysås genom att reducera vin och stekfett i ugnsformen. Blanda ner hackad dragon och en klick smör. Låt allt koka ned till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

    ROTFRUKTERNA

    1. Skiva majrovorna och gör fina stavar av palsternackan. Stek ett par minuter i smör. Använd gärna en grillpanna. Smaka av med salt.

    SVAMPEN

    1. Rensa svampen och stek i torr panna tills vätskan i svampen har dunstat. Fräs sedan på medelhög temperatur med smör. Låt de gärna bli frasiga. Smaka av med salt.

    SERVERING

    1. Servera på en varm platt tallrik med trancherad kalv först och lägg svampen ovanpå. Lägg rotfrukter runt om och avsluta med såsen över svampen och kalven.

Rekommenderad dryck

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2017 (Fr)

Fruktigt, ung och kompakt doft av mörka bär och färska kryddor och med inslag av charkuterier och peppar. Ung och...
Pris: 199:- (75 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close