kalvfile risotto nigab

Kalvfilé finferli med sparris och falsk risotto

Betyg (01 röst)

Kategori
Kalv | Kött
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
40 minuter

Beskrivning

Finferli är det italienska namnet för kantarell. Italienarna har i århundraden dragit nytta av många olika typer av svamp i sin matlagning. Italienarnas kärlek till svampen och dess gastronomiska betydelse har även hittat vägen till våra svenska hjärtan. I det här receptet gör du ditt egna kantarellmjöl av torkade trattkantareller. Vänd runt kalvfilémedaljongerna i kantarellmjöl och bryn köttet i en rejäl klick smör. Ljuvliga dofter kommer att fylla köket. Det fungerar utmärkt att använda annat kött när det gäller stekning med trattkantarellmjöl, variera bara stektemperatur efter det kött du väljer. Ett kraftfullt italienskt vin i glaset är att rekommendera. Lycka till och smaklig spis!

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Kalv

  • 600 g kalvfilé skurna i medaljonger (150 g) rums tempererat
  • 10 g torkade trattkantareller, mortla till grovt mjöl
  • 1 krm salt
  • 30 g smör
  • 1,5 dl vitt vin eller vatten

Falsk risotto

  • 300 g risoni
  • 1 hönsbuljong tärning
  • 1 tsk salt
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt och nymalen peppar

Sparris

  • 1 knippe grön sparris
  • 1 msk salt

Tillagning

    Kalv

    1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Blanda salt och kantarellmjölet, vänd runt medaljongerna så att de är täckta av blandningen. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur, lägg i smöret och bryn köttet ordentligt runt om.
    2. Lyft över köttet på ett ugnsbleck. Häll på vin i stekpannan låt gå en minut, ställ pannan åt sidan.
    3. Ställ in i ugnen med en stektermometer. När köttet når 56 grader ta ut köttet och låt det vila i rumstemperatur 15 minuter.

    ”Falsk risotto”

    1. Koka risoni efter förpackningens beskrivning tillsammans med buljong och salt. Häll av i sil när den är klar.
    2. Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme tills det puttrar, häll över risoni, grädde och riven parmesan låt puttra ihop under omrörning.

    Sparris

    1. Koka upp saltat vatten i en kastrull, skär bort 2 cm av fötterna på sparrisen och skala försiktigt underdelen. Låt sparrisen sjuda i 2 minuter.

    Uppläggning

    1. Lägg upp risotton, dela köttet på mitten och garnera med sparris.

Rekommenderad dryck

villa puccini reserva

Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2018 (It)

Beni Duilio Castellani Riserva är ett smakrikt vin från Chianti Classico. Det är ett stiltypiskt och traditionellt...
Pris: 159:- (75 cl)
villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 91:- (75 cl)
en flaska baffo rosso

Baffo Rosso Chianti 2019 (It)

Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det...
Pris: 77:- (75 cl)
en flaska med etikett som ser ut som en syltburk i gammal stil
Nyhet
Ekologisk

Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG 2020 (It)

Tabaccaia från Montesfoscoli har en livlig rubinröd färg som med ålder drar åt granatäpple. Doften är intensiv...
Pris: 161:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close