Kalvfile med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Kalvfilé med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Betyg (04 röster)

Kategori
Kalv | Kött
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
2-4 timmar

Beskrivning

En riktig fempoängare till helgens finmiddag. En klassisk kalvfilé med råraka. Rårakan lyckas du allra bäst med genom att inte ha bråttom. Låt den steka på medeltemperatur och lång tid – inte hög temperatur och kort tid som man lätt kan tro är vägen till framgång, men icke, det kommer bara att bränna fast din råraka i pannan. Likadant gäller den delikata såsen. Ta tid på er att låta den koka ner och koka ihop till de där djupa fina smakerna. Stor smakrikedom från torkade tomater och rödvinssås med hög syra här behöver maträtten ett elegant vin med generös fruktighet och gärna tydlig syra för att matcha maträtten. Smaklig spis!

Ingredienser

  • 4 st kalvfilé
  • 6-8 st stora fasta potatisar
  • 10 st körsbärstomater
  • 2 st schalottenlökar
  • smör att steka i
  • olivolja
  • salt
  • ruccola

Sås

  • 2 st rödlökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 dl rött vin
  • 4 dl kalvbuljong (på tärning)
  • 25 g smör
  • några svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • rödvinsvinäger
  • maizena

Tillagning

  1. Dela tomaterna och hacka ner löken grovt. Lägg på plåt och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen på 80C varmluft i ca 2-4 h. Salta och spara till servering. Innan du serverar kan du värma på tomatblandningen lite innan du blandar upp den med ruccola och smakar av med mer salt och lite olivolja.
  2. Hacka rödlöken fint och lägg i en kastrull tillsammans med pepparkornen, tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk rosmarin samt en skvätt olivolja. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning eller flaska). Låt reducera tills ca 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25 gram smör och smaka upp med salt och lite rödvinsvinäger om du vill få upp syran. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
  3. Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i en bunke och häll på kallt vatten. Sila och krama ur vätskan och lägg potatisen på en handduk eller hushållspapper för att torka. Stek i stekpanna på medelvärme med rikligt med smör. Vänd var 5:e minut genom att lägga en tallrik på stekpannan och vända allt i en rörelse, glid tillbaka rårakan i pannan och fortsätt steka. Upprepa var 5:e minut tills den är gyllene och helt krispig.
  4. Salta köttet och stek i panna med olja och smör. Ös köttet hela tiden efter vändning tills innertemperatur på ca 55-58 grader.

Rekommenderad dryck

Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 175:- (75 cl)
hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 200:- (75 cl)
Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2013

Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2016 (St)

Medelstor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär och mocka. Medelfylligt med en frisk syra och balanserad strävhet...
Pris: 339:- (75 cl)
en flaska rött vin kanonkop kadette

Kanonkop Kadette Cape Blend 2019 (St)

Ett fylligt och fruktigt vin med karaktär av rostade fat, inslag av svarta vinbär, björnbär och mörk choklad. ...
Pris: 139:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close