Kalvfile med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås
Kalv

Kalvfilé med råraka, semitorkad tomat och rödvinssås

Dela

Betyg (03 röster)

Kategorier

En riktig fempoängare till helgens finmiddag. En klassisk kalvfilé med råraka. Rårakan lyckas du allra bäst med genom att inte ha bråttom. Låt den steka på medeltemperatur och lång tid – inte hög temperatur och kort tid som man lätt kan tro är vägen till framgång, men icke, det kommer bara att bränna fast din råraka i pannan. Likadant gäller den delikata såsen. Ta tid på er att låta den koka ner och koka ihop till de där djupa fina smakerna.

Receptet är till fyra personer.

Ingredienser

  • 4 st kalvfilé
  • 6-8 st stora fasta potatisar
  • 10 st körsbärstomater
  • 2 st schalottenlökar
  • smör att steka i
  • olivolja
  • salt
  • ruccola

Sås

  • 2 st rödlökar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 dl rött vin
  • 4 dl kalvbuljong (på tärning)
  • 25 gr smör
  • några svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • rödvinsvinäger
  • maizena

Tillagning

  1. Dela tomaterna och hacka ner löken grovt. Lägg på plåt och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen på 80C varmluft i ca 2-4 h. Salta och spara till servering. Innan du serverar kan du värma på tomatblandningen lite innan du blandar upp den med ruccola och smakar av med mer salt och lite olivolja.
  2. Hacka rödlöken fint och lägg i en kastrull tillsammans med pepparkornen, tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk rosmarin samt en skvätt olivolja. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning eller flaska). Låt reducera tills ca 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25gr smör och smaka upp med salt och lite rödvinsvinäger om du vill få upp syran. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
  3. Riv potatisen på den fina sidan på rivjärnet. Lägg potatisen i en bunke och häll på kallt vatten. Sila och krama ur vätskan och lägg potatisen på en handduk eller hushållspapper för att torka. Stek i stekpanna på medelvärme med rikligt med smör. Vänd var 5e minut genom att lägga en tallrik på stekpannan och vända allt i en rörelse, glid tillbaka rårakan i pannan och fortsätt steka. Upprepa var 5minut tills den är gyllene och helt krispig.
  4. Salta köttet och stek i panna med olja och smör. Ös köttet hela tiden efter vändning tills innertemperatur på ca 55-58 grader.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close