Osso Bucco med potatismos

Osso buco med potatismos

Betyg (09 röster)

Kategori
Kalv | Kött
Måltid
Huvudrätt
Antal
6
Tillagningstid
1 timma 30 minuter

Beskrivning

Osso Buco eller ossobuco alla Milanese är en gryträtt med kalvlägg i skivor. En av italiens mest klassiska maträtter här i tappning av Tareq Taylor. Långkok är bland det godaste och enklaste man kan laga. Ju längre tid grytan får puttra desto mustigare och smakrikare blir den. När kalvläggen är mör och lätt lossnar från benet då är köttet klart. En fantastiskt god och smakrik maträtt vilket innebär att vinet bör vara minst lika smakrikt. Vi väljer att servera vin från Valpolicella eller Toscana, som har detta men även en bra syrlighet, som krävs för att möta maträttens fyllighet. Buon Appetito.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery,  Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

Ingredienser

  • 1,2 kg skivad kalvlägg
  • vetemjöl till panering
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl tärnad blekselleri
  • 2 morötter
  • skal och saft av 1 citron
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 kvistar timjan
  • 4 lagerblad
  • salt och peppar
  • bladpersilja till servering

Potatismos

  • 700 g potatis
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Mjöla kalvläggen och fräs i olja och smör i en kastrull. Hacka lök och vitlök och skär selleri och morötter i tärningar, ca 2 × 2 cm. Lägg hackade grönsaker och citronskal i grytan.
  2. Häll i tomatkross, citronsaft, vitt vin och alla kryddor utom bladpersilja.
  3. Koka grytan under lock i ca 45 minuter eller tills kalvläggen är mör och lätt lossnar från benet.
  4. Riv färsk bladpersilja över osso buccon strax före servering.
  5. Koka potatisen mjuk och häll av vattnet. Vispa genast samman potatisen med mjölk, smör och parmesan.

Rekommenderad dryck

en flaska amarone casalforte

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 (Vi)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 199:- (75 cl)
en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020 (Vi)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska corvina casalforte

Casalforte Corvina Veronese 2019 (Vi)

Casalforte Corvina är ett mjukt och smakrikt rött vin med doft av svarta vinbär, viol och lite dovare aromer som...
Pris: 89:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close