tre såser till grillen skålar
Kött

3 grillsåser till kött

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

Tre kalla såser som är snabba, goda och billiga att göra. Första såsen är en rökig barbeque-sås som är rökig och fyllig till karaktären. Nästa är en klassisk nobissås, mild med massor av gräslök och sista charonsåsen full av dragon.

Såserna kan förberedas i god tid och blir till och med godare om då får stå till sig i kylen över natten. Se bara till att de kommer fram en stund innan så att de inte är för kalla och bara kyler ner maten.

Ingredienser

BBQ sås

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl ketchup
  • 4 msk muscovadosocker eller råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk mald ingefära
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt

Nobissås

  • 1 ägg kokt i exakt 3 min.
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka gräslök

Choronsås

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 finhackad charlottenlök
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 1 msk tomatpure
  • ev någon droppe tabasco
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 100 gr smält rumstempererat smör
  • 1 kruka färsk dragon eller 2-3msk torkad.

Tillagning

    BBQ sås

    1. Riv vitlök och blanda med alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda försiktigt i 20-30 min. Servera kall eller varm

    Nobissås

    1. Koka ägget i exakt 3 min. Spola i kallt vatten direkt.
    2. Skala ägget och häll allt innehåll i en behållare för stavmixer. Tillsätt vinäger, dijon och vitlök och mixa med stavmixer tills det blandats. Tillsätt olja i en smal stråle medan du mixar tills såsen tjocknar. Smaka av med hackad gräslök, salt och ev en skvätt mer vinäger.

    Choronsås

    1. Lägg vinäger, vatten, charlottenlök och 2msk torkad dragon i en kastrull och koka ner det till ca 1 msk återstår. Ställ åt sidan och låt bli rumstempererad.
    2. Tillsätt äggulor, tomatpure, senap och ev tabasco till kastrullen och vispa eller mixa med en stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja i en smal stråle och därefter smöret.
    3. Smaka av såsen med hackad dragon, salt och ev en skvätt vinäger.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close