Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, viltsky och rårörda bär

Betyg (05 röster)

Kategori
Kött | Vilt
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
45 minuter

Beskrivning

Ett lyxigt recept som även passar andra delar av älgen, hjort eller rådjur. En maträtt med aromer från vår underbara skog. Råröda lingon är en klassiker och här spetsar vi till det med blåbär, det blir både kontraster i smak och färg och som kommer att bjuda på en spännande smakupplevelse som tillbehör till köttet, i form av både syra och sötma. Bärkompotten är som gjord för att möta viner som i sig har ofta både lingon och mörka bär i doft och smak. Skogens konung ska såklart ha ett vin gjort på de nobla vindruvorna cabernet sauvignon eller syrah. Smaklig måltid!

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Kött

  • rapsolja och smör att steka i
  • 700 g älg innerfilé, putsad och skuren kuren i 4 skivor

Sky

  • rapsolja och smör att fräsa i
  • 2 st banan schalottenlökar skalade och skurna i tunna skivor
  • 1 st stor morot skalad och skuren i slantar
  • 1 msk brunt socker
  • 3 dl rött vin
  • 1 st timjankvist
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl viltfond (köpt viltfond späd efter förpackningens anvisning)
  • (maizena om toppredning önskas)

Puré

  • 1 stor rotselleri, skalad och skuren i tärningar
  • 1 stor palsternacka, skalad och skuren i slantar
  • 3 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 25 g smör
  • ca 1 dl grädde
  • salt
  • hackad krus persilja

Bär

  • 1,5 dl frysta lingon
  • 1,5 dl frysta blåbär
  • 2 msk socker (efter smak)
  • 1 krm krossade korianderfrön (efter smak)

Tillagning

    Bär

    1. Vänd upp ingredienserna i en skål och låt tina innan servering.

    Sky

    1. Hetta upp en panna med rapsolja och smör till medeltemperatur, fräs löken och morötterna. Strö över socker och rör runt till det vill fastna i botten.
    2. Häll över vinet och rör om, lägg i timjan och lager blad och låt allt reducera till det bara är lite vätska kvar, slå över viltfonden och kok ihop till rätt smak och tjocklek. Sila av skyn innan servering.

    Puré

    1. Kok rotfrukterna i saltat vatten till dom är mjuka, klicka i smör och hälften av grädden. Mixa ihop din puré häll på mer grädde efter önskad konsistens, salta efter smak.

    Kött

    1. Salta och peppra köttet lätt.
    2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
    3. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
    4. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader = medium rare.

Rekommenderad dryck

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2018 (Fr)

Côte-Rôtie Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol...
Pris: 399:- (75 cl)
Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2013

Kanonkop Estate Cabernet Sauvignon 2016 (St)

Medelstor, fruktig doft med inslag av svarta vinbär och mocka. Medelfylligt med en frisk syra och balanserad strävhet...
Pris: 329:- (75 cl)
en flaska rödvin garage d'arenberg

d’Arenberg The Galvo Garage Cabernet Sauvignon Blend 2015 (Au)

Smakbeskrivning The Galvo Garage är ett mörkt och muskulöst vin. Vinet har utvecklat kraftiga cabernet-toner med...
Pris: 179:- (75 cl)
hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 200:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close