biff rydberg med ägg och på ett marmorbord

Biff Rydberg

Betyg (02 röster)

Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Biff Rydberg är uppkallad efter Hotel Rydberg som en gång låg på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Det är vad man skulle kunna kalla för en lyxigare pytt i panna. Pytten skall i ursprungsreceptet bara bestå av tre delar: oxfilé, potatis och gul lök. De skall skäras i större bitar (jämfört med en pyttipanna) och serveras i separata delar på tallriken.

Ett mjukare och fruktigare rödvin passar utmärkt. Varför inte testa ett vin från Sicilien och vulkanen Etna till denna klassiska rätt?

Ingredienser

  • 600-800 g oxfilé
  • 3 gula lökar
  • fast potatis för 4 pers
  • 4 st äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 dl neutral olja
  • svartpeppar
  • 2 dl färsk riven pepparrot
  • 1 kruka persilja

Tillagning

  1. Skär ner potatisen i mindre kuber och stek i smör tills gyllene. Salta och lägg i ugnssäker form och varmhåll på 50C i ugnen.
  2. Hacka ner löken grovt och stek i smör tills lätt karamelliserade. Smaka upp med en nypa socker, salt och en liten skvätt vinäger. Lägg i ugnsform och varmhåll på 50C i ugnen
  3. Blanda äggula, dijonsenap och olja. Vispa tills de blir en krämig konsistens. Smaka av med en skvätt vinäger, salt och mängder med svartpeppar.
  4. Skär ner köttet i kuber om 2x2cm och stek i het panna någon minut, vänd och stek någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Riv pepparrot och hacka persilja
  6. Servera på stort fat eller lägg upp snyggt på tallrik

Rekommenderad dryck

etna mandrarossa red

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018 (It)

Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska vin med tecknad etikett

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2017 (It)

Mandrarossa Terre del Sommaco är ett purpurrött vin. Doften är generöst mustig med röda bär, kryddor och örter. I...
Pris: 249:- (75 cl)
en flaska nero davolo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Nero d’Avola 2021 (It)

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär...
Pris: 124:- (75 cl)
Mandrarossa Frappato Costadune 2017

Mandrarossa Frappato Costadune 2019 (It)

Mandrarossa Frappato Costadune har en intensiv rubinröd färg. Doften har inslag av körsbär och moreller, där finns...
Pris: 149:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close