Cipolle ripiene con salame e parmigiano

Betyg (0 röster)

Kategori
Kött
Tillfälle
Brunch

Beskrivning

Gul lök fyllda med salami och parmesan. Ett underbart tillbehör till huvudrätter eller annorlunda starter. I vilket fall kommer lökarna göra succé på bordet.

 

Ingredienser

  • 6 gula lökar
  • 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Béchamelsås

  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
  • ½ dl riven parmesan
  • 1 krm muskot
  • ½ tsk salt

Topping

  • 1 skiva vitt bröd
  • ½ dl riven parmesan
  • 2 kvistar bladpersilja, bara blad
  • olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning

    Béchamelsås

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
    2. Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
    3. Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
    4. Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.

    Fyllda lökar

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
    3. Skala löken (se bilder).
    4. Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
    5. Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
    6. Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
    7. Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
    8. Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
    9. Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
    10. Finhacka persilja och blanda i svampröran.
    11. Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
    12. Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
    13. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
    14. Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.

Rekommenderad dryck

Bodegas Beronia ekologico rioja nigab

Beronia Ecológico 2018 (Ri)

Vinet har en klar, röd färg. Klassisk genröst doft av röda bär, vanilj, dill och tobak. Ett medelfylligt vin med...
Pris: 99:- (75 cl)
Bourgogne Rouge Pinot Noir Vieilles Vignes Nigab

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2019 (Bo)

Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. ...
Pris: 135:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Reserva 2012 (Ri)

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med...
Pris: 139:- (75 cl)
Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2016 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 159:- (75 cl)
Salentein Barrel Selection Malbec 2016

Salentein Barrel Selection Malbec 2016 (Ar)

Stor doft av mörka bär, plommon, dadlar och en genomgående ton av svarta vinbär. Där finns också ljusare och...
Pris: 149:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Kött

Halstrad tartar

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close