en köttätt med en flaska vin på bord med tallrik

Entrecôte med betsallad och manchegosås

Betyg (0 röster)

Kategori
Kött
Tillfälle
Påskmat
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
60 minuter

Beskrivning

Vill du att dina gäster ska jubla av lycka inombords när du bjuder på middag? Då är det denna maträtt du ska välja och den är inte hellre så svår att tillaga. Som alltid välj fina råvaror och unna dig all tid i världen när du sätter igång med tillagningen. Med tanke på att såsen består manchegoost så är vinvalet ganska lätt. Vi väljer ett exklusivare rioja vin för att till fullo njuta av måltiden. Smaklig spis!

Tipset:
Steker du köttet i gjutjärnspanna med handtag av metall då kan du köra in pannan i ugnen istället för att lägga upp köttet på bläck.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 4 st polkabetor
  • 4 st gula betor
  • 5 msk smör
  • 1 schalottenlök skalad och finhackad
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 2 dl kycklingfond spädd med vatten
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl manchegoost finriven
  • 2 msk rapsolja
  • 4 skivor entrecôte
  • 30 g machésallad
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Koka betorna ca 40 min, håll koll på tillagningen med sticka.
  2. Värm ugnen till 150 grader.
  3. Hetta upp en kastrull till medeltemperatur med 3 msk smör, tillsätt löken, låt gå under omrörning så att löken inte tar färg, ca 3 minuter, häll över vin och fond, låt reducera till hälften.
  4. Häll i grädden och låt kastrullen stå på låg temperatur.
  5. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur med olja, klicka i resten av smöret, låt tystna. Salta och peppra köttet och stek 1 minut på varje sida så att den får ordentligt med färg.
  6. Lägg över på ett bläck och ös köttet med sitt stekspad, sätt en termometer i köttets mitt och stek klart i ugnen till önskad innertemperatur. Medium rare 55 grader. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter.
  7. Hetta upp såsen och rör ner manchegoost.
  8. Skala de kokta betorna och skär i klyftor. Lägg upp med machesallad på tallrik.

Rekommenderad dryck

Marqués de Arienzo Gran Reserva 2007 (Ri)

Tegelröd färg. Stor generös doft av mognad och fat. Inslag av torkad frukt, dill och vanilj. Lång och mogen...
Pris: 191:- (75 cl)
XR by Marqués de Riscal

XR by Marqués de Riscal 2016 (Ri)

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo...
Pris: 271:- (75 cl)
en vinflaska beronia gran reserva

Beronia Gran Reserva 2011 (Ri)

Vinet har en klar, rödorange färg. Stor, klassisk doft av torkad frukt, hallon och tobak. Inslag av torkade örter och...
Pris: 261:- (75 cl)
Baron de Chirel från Riscal

Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015 (Ri)

Stor utvecklad doft med smak av fat, torkad frukt och plommon. Inslag av läder och vanilj. Fyllig, mycket komplex och...
Pris: 741:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close