GRILLAD LAMMENTRECOTE MED WOKADE CITRON- OCH ROSMARINBÖNOR

Grillad lammentrecôte med wokade citron och rosmarinbönor

Betyg (04 röster)

Kategori
Kött | Lamm
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma 30 minuter

Beskrivning

Ett klassiskt och smakfullt recept till sena höstkvällar från Tareq Taylor. Godaste lammköttet äter vi på hösten, när lammen har fått beta ute hela sommaren och då är kvaliteten på köttet som bäst. Grilla köttet enligt recept och placera en wokpanna direkt i grillkolen, häll i olivolja och tillsätt bönor och linser. Stek tills de fått lite färg. Tillsätt citron, rosmarin, strimlad chili samt vin. Maträtten bjuder på en doft- och smaksymfoni av klassiska ingredienser som vinet kommer att älska. Servera gärna ett finstilt vin som i sig bjuder på örtighet och balanserad ekfatskaraktär.

Ett smart recept att fortsätta använda glöden, som oftast har gjort sitt, när det är färdiggrillat.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery,  Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Ingredienser

  • olja och salt till grillningen
  • 800 g lammentrecôte eller lammytterfilé
  • 1/2 dl olivolja
  • 5 dl groddade bönor och linser, eller andra valfria bönor
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 röd chili
  • 1 dl vitt vin
  • 1 knippe ramslök
  • 1 knippe vitlöksblast eller 2 vitlöksklyftor
  • salt

Tillagning

  1. Olja och salta lammentrecôten och lägg den på grillen. Lammet blir saftigare om det får steka långsamt så lägg det inte för nära glöden. Vill du ha köttet medium-rare till medium rekommenderar jag en innertemperatur på 54 grader.
  2. Låt lammet vila i minst 10 minuter innan du skär upp det.
  3. Placera en wokpanna direkt i grillkolen och häll i olivoljan och tillsätt bönor och linser. Stek tills de fått lite färg. Tillsätt citron, rosmarin, strimlad chili samt vin.
  4. Lägg i grovt hackad ramslök och vitlöksblast (eller tunt skuren vitlök). Smaka av med salt.
  5. Lägg upp bönorna på ett stort fat och lägg det skivade köttet ovanpå.

Rekommenderad dryck

Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)
Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 179:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)
en flaska vin med tecknad etikett

Mandrarossa Terre del Sommacco Rosso 2017 (Si)

Mandrarossa Terre del Sommaco är ett purpurrött vin. Doften är generöst mustig med röda bär, kryddor och örter. I...
Pris: 259:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close