Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo
Kött

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

En höstlig rätt som passar utmärkt till ett mustigt och smakrikt rödvin – varför inte en klassisk Rioja. Som är smakrik samtidigt mycket elegant. En rätt och ett vin för helgens middag.

Lammfilé är ett fantastiskt kött som inte innehåller så mycket senor utan är mycket jämt och fint i sin struktur. Det har en rik smak som går strålande ihop med rostade grönsaker och örter.

Räkna med 150-180 gram per portion. Lammfilé som är 58 grader ger ett rött eller rosa lammkött. 62 grader ger mediumstekt kött och 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk well done.

Ingredienser

  • Det här behöver du för 4 personer:
  • 600-800 gr lammfilé
  • delikatesspotatis (små) för 4 personer
  • 2 pkt Pemientos padrones
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilli
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1,5 dl olivolja

Mojo rojo

  • 1 st stor röd paprika, rostad och skalad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st rostfranska
  • 1-1,5 dl neutral olja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • ½ citron (saften)
  • salt

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar. Häll av och låt svalna 5-10 min. Lägg på ugnsplåt och mosa till dem lite med handflatan eller en gaffel. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen på 200C tills krispiga och gyllene, ca 40-60 min.
  2. Mojo rojo. Rosta paprikan i ugnen tills svart på 200C. Låt svalna och dra av skalet. Lägg köttet från paprikan i mixer tillsammans med kryddorna, citronjuice och vitlök och mixa. Blöt rostbröden med vatten och krama ur all vätska, tillsätt bröden och oljan och mixa igen. Smaka av med salt.
  3. Mixa vitlök, chili, rosmarin och persilja tillsammans med olivolja. Smaka av med salt. Marinera köttet någon timma i örtmixen om du vill eller pensla på när köttet är grillat. Toppa gärna med lite extra örtolja när köttet är uppskuret.
  4. Stek eller grilla pemientos.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close