Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Betyg (05 röster)

Kategori
Kött | Lamm
Antal
4
Tillagningstid
2 timmar

Beskrivning

En höstlig maträtt som passar utmärkt till ett mustigt och smakrikt rödvin – varför inte en klassisk Rioja. Som är smakrik och samtidigt mycket elegant. En maträtt och ett vin för helgens middag.

Lammfilé är ett fantastiskt kött som inte innehåller så mycket senor utan är mycket jämt och fint i sin struktur. Det har en rik smak som går strålande ihop med rostade grönsaker och örter. Räkna med 150-180 gram per portion. Lammfilé som är 58 grader ger ett rött eller rosa lammkött. 62 grader ger mediumstekt kött och 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk well done.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Ingredienser

  • 600-800 g lammfilé
  • delikatesspotatis (små) för 4 personer
  • 2 pkt Pemientos padrones
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilli
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1,5 dl olivolja

Mojo rojo

  • 1 st stor röd paprika, rostad och skalad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st rostfranska
  • 1-1,5 dl neutral olja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • ½ citron (saften)
  • salt

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar. Häll av och låt svalna 5-10 min. Lägg på ugnsplåt och mosa till dem lite med handflatan eller en gaffel. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen på 200C tills krispiga och gyllene, ca 40-60 min.
  2. Mojo rojo. Rosta paprikan i ugnen tills svart på 200C. Låt svalna och dra av skalet. Lägg köttet från paprikan i mixer tillsammans med kryddorna, citronjuice och vitlök och mixa. Blöt rostbröden med vatten och krama ur all vätska, tillsätt bröden och oljan och mixa igen. Smaka av med salt.
  3. Mixa vitlök, chili, rosmarin och persilja tillsammans med olivolja. Smaka av med salt. Marinera köttet någon timma i örtmixen om du vill eller pensla på när köttet är grillat. Toppa gärna med lite extra örtolja när köttet är uppskuret.
  4. Stek eller grilla pemientos.

Rekommenderad dryck

Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 179:- (75 cl)
Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Reserva 2012 (Ri)

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med...
Pris: 145:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Gran Reserva 2007 (Ri)

Tegelröd färg. Stor generös doft av mognad och fat. Inslag av torkad frukt, dill och vanilj. Lång och mogen...
Pris: 199:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close