helstekt kyckling tillsammans med en bag in box

Helstekt kyckling med örtsmör och fetaostkräm

Betyg (01 röst)

Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

En helstekt kyckling hör inte kanske till vanligheterna numera. Vi är bortskämda med filéer av allt vi äter och glömmer ibland bort hur gott det kan vara med variationen och saftigheten hor en hel kyckling. Kan upplevas lite svårare att hålla koll på temperaturen med skaffa en bra termometer så skall det inte vara några problem.

Servera med rostade grönsaker och rotfrukter och ett fruktigt vin som räcker till många. Varför inte något från norra Italien.

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 stor citron skalet av hela och saften från halva citronen
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 hel kyckling
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 vitlök
  • kvistar färsk rosmarin
  • 1 fetaost
  • 2 dl creme fraice
  • olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200C
  2. I en skål lägg rumstempererat smör, riven vitlök, rivet citronskal (bara det gula), finhackad rosmarinen och pressad saft från en halv citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Peta in smöret under skinnet på kycklingen. Det är lite pilligt men dra med fingret under skinnet så det skapas en ficka så går det lättare. Avsluta med att gnida in hela kycklingen med det sista av smörtet och dra på lite extra salt och svartpeppar.
  4. Lägg kycklingen i en form tillsammans med rosmarinkvistar och en halverad vitlök.
  5. Rosta på 200C i 15 min och sänk därefter till 175C. Ös kycklingen med jämna mellanrum och kör den till 82C vid lårbenet, ca 1h.
  6. Smula fetaost och blanda med creme fraice och smaka av med lite olivolja, salt och citronzest.
  7. Servera med rostade eller grillade grönsaker eller rotfrukter.

Rekommenderad dryck

en bib med casalforte vin

Casalforte Collezione Campistorti 2020 (Vi)

Casalforte Collezione Campistorti är ett fylligt och fruktigt boxvin. Doften är intensiv med fruktiga och lite mörka...
Pris: 239:- (300 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close