kålpudding på en tallrik med ett kallt glas öl

Kålpudding med gräddskysås och lingon

Betyg (01 röst)

Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Kålpuddingen är en av de riktiga klassikerna i vårt svenska och nordiska kök. Den mjuka kålen och köttfärs med tydlig pepparton. Skall absolut serveras med skysås och lingon om ni frågar oss. Om du skall addera något – varför inte några potatisar och pressgurka till?

Vad skall man dricka till denna rätt? En öl såklart! Eller ett glas mjukt rött vin.

Ingredienser

  • 500 g vitkål
  • 500 g blandköttfärs
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 2 msk kalvfond - buljong
  • 2 msk vatten
  • 1 st gul lök
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm kryddpeppar
  • 1 krm vitpeppar

Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mellanmjölk
  • 1-1,5 msk kalvfondsbuljong
  • 1 msk japansk soja
  • 2 dl steksky

Till servering

  • 1 dl rårörda lingon
  • potatis

Tillagning

  1. Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Strimla vitkålen i mindre bitar och. Gör detsamma med löken. Smält lite smör i en stekpanna och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det mjuknat. Ringla över lite sirap. Smaka av med salt och peppar. Häll över kålen och löken i en skål och tillsätt 2dl vatten i stekpannan och ”stek ur” pannan från alla goda smaker. Häll vätskan i en skål och spara till såsen.
  2. Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
  3. Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull, rör ihop smör och vetemjöl ordentligt med en visp. Häll i grädde, mjölk och stekskyn från pannan. Låt koka upp.
  5. Vispa ned kalvfond, soja, salt och svartpeppar, låt sjuda några minuter.
  6. Servera kålpuddingen med gräddsås rårörda lingon och kokt potatis.

Rekommenderad dryck

villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2018 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
Villa Puccini Toscana halvflaska

Villa Puccini Toscana 2018 – halvflaska (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 55:- (37,5 cl)
Villa Puccini Magnum

Villa Puccini Toscana 2018 – Magnum (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 169:- (150 cl)
en flaska baffo rosso

Baffo Rosso Chianti 2019 (It)

Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det...
Pris: 75:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close