gotländska kroppkakor på tallrik med lingonsylt

Klassiska kroppkakor

Betyg (01 röst)

Kategori
Kött
Tillfälle
Vinter
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Kroppkakor – denna småländska tradition (finns även på Gotland – vi vet) har idag smugit sig in även på en del finkrogar. Och denna deg vi gör här är enbart på kokt potatis och hemfaller då egentligen på Gotland. Och vandrar vi mer norrut så har vi en mycket liknande rätt i Pitepalten. Tillsammans med lingon och brynt smör är det en oslagbar kombination i svensk husmanskost.

Vad serverar vi för vin till denna svenska rätt då? Jo, ett lätt och elegant rödvin med markerad friskhet. Till exempel en ung bourgogne. Passar kalas tillsammans med lingonen och den lite ”stabbiga” konsistensen på rätten. Men gött är det.

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • vatten att koka potatisen i
  • salt
  • 1 stort ägg
  • 2 1/2 - 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g rimmat fläsk
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk stött eller malen kryddpeppar

Tillagning

  1. Koka skalad potatis i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen tills den är helt kall. Ställ gärna in i kyl någon timma.
  2. Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund. Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.
  3. Riv potatisen på grova sidan på rivjärnet. Blanda den rivna potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port).
  4. Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.
  5. Lägg i några kroppkakor i taget ner i sjudande vatten (lätt saltat) och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.
  6. Servera med rårörda lingon, lite brynt smör och eventuellt lite grädde om man känner för det.

Rekommenderad dryck

Bourgogne Rouge Pinot Noir Vieilles Vignes Nigab

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2020 (Bo)

Medelstor, bärig doft med toner av röda och svarta vinbär samt plommon. ...
Pris: 159:- (75 cl)
en flaska bourgogne albert bichot

Albert Bichot Gevrey Chambertin « Les Murots » Domaine du Clos Frantin 2018 (Bo)

Fyllig, välbalanserad och sammetslen. Ett komplext vin med lång eftersmak med toner av ceder och mineral.
Pris: 569:- (75 cl)
en flaska rött vin beaujolais

Albert Bichot Moulin-à-Vent Domaine de Rochegrès 2020 (Bo)

Moulin-à-Vent Domaine de Rochegrès görs på 100 procent gamay och är ett blommigt och kraftfullt vin med arom av...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close