Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

Betyg (03 röster)

Kategori
Kött
Tillfälle
Julmat
Måltid
Huvudrätt
Antal
6
Tillagningstid
30 minuter

Beskrivning

Smakrika och underbart goda är dessa köttbullar som smaksätts med ingefära och pepparrotssenap. Varför så jättegoda? Helt enkelt långsamhet i stekpannan, det ska tid och på låg temperatur. Det är då som ingefäran och lökens smaker kommer att vävas samman och när löken är riktigt mjuk, tillsätts socker och löken karamelliseras under omrörning. Förutom sötma från både löken och socker så bjuds det på kryddhetta och vilket vin väljer vi då? Klockren ”kombo” är ett halvtorrt vin gärna gjort på druvan pinot blanc eller pinot gris. För dig som vill ha ett rött vin, välj då ett fruktigt vin med mjuka tanniner och vi undviker att förstärka mötet med kryddhettan i munhålan. Smaklig måltid!

Tipset
När man skall skala färsk ingefära gör man det lättast genom att skrapa bort skalet med en sked.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Köttbullar

  • 1 gul lök finhackad
  • 100 g smör
  • 4 msk riven ingefära
  • 3 tsk brunt socker
  • 1 kg fläskfärs
  • 2 ägg
  • 2 msk Skånsk senap
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 msk rapsolja

Pepparrots senap

  • 2 msk Grovkornig fransk senap
  • 1 msk Västerviks senap
  • 1 msk skalad och finriven pepparrot.

Tillagning

    Köttbullar

    1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och fräs löken i 1/3 av smöret. Rör i pannan då och då så att inte löken tar färg, rör ner ingefäran. Låt gå tills löken är mjuk, tillsätt socker och karamellisera under omrörning. Lyft av annan och låt svalna.
    2. Skala och riv ingefära.
    3. Blanda färsen med ägg, senap, lökfräs, kryddor, ströbröd och grädde.
    4. Provstek en köttbulle och smaka av om det behövs mer kryddor.
    5. Rulla köttbullar
    6. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, lägg i smör och stek köttbullarna, dra ner temperaturen när köttbullarna fått färg och stek tills köttbullarna är klara.

    Pepparrots senap

    1. Blanda ihop ingredienserna i en skål och låt dra en stund.

Rekommenderad dryck

en flaska alsace vitt vin
Ekologisk

Turckheim Pinot Blanc Organic 2019 (Al)

Mjuk fruktig doft med inslag av honung, persika och vax. Torr och fruktig Alsace med frisk syra och sublim smak av...
Pris: 121:- (75 cl)
Turckheim Pinot Gris Organic 2015
Ekologisk

Turckheim Pinot Gris Organic 2019 (Al)

Ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och vissna löv. Doften är ”skogig” med en...
Pris: 141:- (75 cl)
flaska alsace turckheim pinot gris

Turckheim Pinot Gris Réserve 2021 (Al)

Ett torrt och fylligt vin med druvtypisk friskhet och aromatisk karaktär av aprikos och honung. Lång eftersmak. ...
Pris: 101:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close