Lammrosbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Betyg (21 röster)

Kategori
Kött | Lamm
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
1 timma

Beskrivning

Det smakrika köttet från lamm passar så fantastiskt bra tillsammans med smakrika och mjuka viner från Rioja. Här en klassisk maträtt med råstekt potatis och örtsmör. Har du inte provat att steka haricot-verten i smör i panna några minuter? Gör det, för haricot-verten behåller både smak och krispighet så mycket mera än den kokta. Tips: kom ihåg att värma tallrikarna i ugnen, det hjälper till att smälta örtsmöret. Hoppas det smakar.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Ingredienser

  • 1 st lammrostbiff - ca 600 g
  • 8-12 st fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • några drag med svartpepparkvarnen
  • 1 påse haricot verts
  • salt
  • peppar

Tillagning

  1. Putsa köttet från hinnor, salta och peppra runt om. Stek köttet i smör och olja tills fin färg. Lägg på en plåt eller i ugnsform och kör i ugnen på 150-170 grader till 58-60 grader i innertemperatur.
  2. Skiva potatisen tunt och skölj i kallt vatten så stärkelsen försvinner. Torka av i handduk tills helt torr. Stek i samma panna som köttet och addera en klick extra smör. Stek på medeltemp tills fin färg och mjuka. Salta.
  3. Blanda rumstempererat smör med riven vitlök, hackade örter och lite citronzest. Smaka av med salt.
  4. Skär av ändarna på haricot-verten och stek i smör i panna några minuter. Smaka av med salt och dra åt sidan. Se till att de får färg men fortfarande har lite spänst och tuggmotstånd kvar.

Rekommenderad dryck

Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 379:- (75 cl)

Marqués de Arienzo Reserva 2012 (Ri)

Mörkt tegelröd färg. Mogen och typiskt kryddig doft med inslag av fat, dill och torkad frukt. Mjukt kryddig smak med...
Pris: 145:- (75 cl)
Riscal Finca Torrea 2016

Marqués de Riscal Finca Torrea 2016 (Ri)

En modern rioja, där karaktären av mörka körsbär, viol och kryddnejlika från tempranillo elegant balanseras av en...
Pris: 299:- (75 cl)
Baron de Chirel från Riscal

Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015 (Ri)

Stor utvecklad doft med smak av fat, torkad frukt och plommon. Inslag av läder och vanilj. Fyllig, mycket komplex och...
Pris: 749:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close