färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

Betyg (10 röster)

Kategori
Kött | Lamm
Måltid
Huvudrätt
Antal
6
Tillagningstid
ca 3 timmar

Beskrivning

Till lammstek med örter, långtidsbakad vitlök och rostad rödvinspotatis är den klockrena kombinationen att servera samma fruktiga och koncentrerade ripassovin som i maträtten. En klassisk grundregel, samma vin i glaset som i maträtten. Lammsteken tillagas på ett traditionellt sätt: för att ta vara på all god smak från lammsteken låter vi potatisen steka med i samma form, tillsammans med lök, vitlök och ripassovin. Ripasso och Governo har samma tillverkningsmetod, en andra jäsning, Ripasso kommer från Valpolicella och Governo från Toscana. Buon Appetito!

Receptet är från Caroline i Köket

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben, ca 2–2 1/2 kg
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt
  • 1 ½ tsk hela pepparkorn
  • 3 msk hackad rosmarin
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 2 msk olja från tomaterna
  • 2 dl grovriven parmesanost
  • olivolja
  • nymald peppar

Potatis

  • 1 kg små delikatesspotatisar
  • 3 hela vitlökar
  • ca 400 g små röda eller gula steklökar
  • 2 dl repade rosmarinblad
  • ½ flaska rödvin, gärna Ripasso
  • ½ dl crèma di balsamico
  • salt
  • nymald peppar
  • 50 g smör

Kall parmesansås (ca 4 dl)

  • 3 dl finriven parmesanost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 4 msk hackad soltorkad tomat
  • salt
  • nymald peppar

Tillagning

    Kött & rostad potatis

    1. Stöt vitlök med lite salt, pepparkorn och rosmarin till en massa i en mortel. Blanda ner tomater och parmesanost.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Gör snitt i lammsteken med en spetsig kniv, och tvinga upp hålen med lillfingret. Pressa in fyllningen i hålen, så djupt in som möjligt.
    3. Gnid in lammsteken, runt om, med olivolja, salt och peppar. Lägg den i en stor ugnsfast form eller långpanna som smorts med olivolja.
    4. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken, utan att termometerröret stöter mot benet.
    5. Stek köttet i mitten av ugnen 15–20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
    6. Ta ut formen och lägg hela potatisar, halverade vitlökar, skalade lökar, rosmarin, vin och balsamico runt köttet. Krydda med salt och peppar.
    7. Fortsätt steka tills termometern visar 58 grader. Vänd runt potatisen ett par gånger under stektiden.
    8. Ta ut steken, täck den med aluminiumfolie och låt vila under tiden potatisen steks klart, cirka 15 minuter.
    9. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Klicka smöret över potatisen. Stek i övre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och har fin färg, cirka 15 minuter. Rör om och krydda med salt.
    10. Skär steken i tunna skivor och servera tillsammans med rödvinspotatisen och parmesansåsen.

    Kall parmesansås

    1. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen, men ta fram såsen en stund före servering.

Rekommenderad dryck

en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020 (Vi)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 109:- (75 cl)
en flaska magnum av ripasso casalforte

Casalforte Ripasso 2019 – Magnum (Vi)

Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och...
Pris: 235:- (150 cl)
en flaska speri ripasso
Ekologisk

Speri Ripasso 2020 (Vi)

Ett medelfylligt och elegant vin med smak av körsbärskärnor, fat och kryddor. ...
Pris: 179:- (75 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2020 (To)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 95:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close