tallrik med lamm och vinflaska

Pepparstekt lammytterfilé med krämig risotto, rostade solrosfrön och bakad tomat

Betyg (01 röst)

Kategori
Kött | Lamm
Tillfälle
Nyårsmat
Måltid
Huvudrätt

Beskrivning

Lammytterfilén är vad vi brukar benämna ryggbiff från ett nötdjur. Men som ni förstår är lammfilén mycket mindre. På grund av dess storlek brukar vi oftast tillaga den hel och efter att den fått vila så skär vi upp den. Vi tycker ni skall laga den till 58 grader som motsvarar rare-medium. Vi vill gärna att lammköttet skall ha kvar sin karaktäristiska smak och den försvinner lätt om vi får upp den i för höga grader. Så var försiktiga.

Till detta en krämig risotto och bakade tomater. Låter det inte gott!?

Ingredienser

  • 4 nävar risottoris (typ avorio, arborio etc)
  • 3 st schalottenlök
  • 1 st mellanstor zucchini
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1,5 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong (från tärning)
  • 1 rejäl klick smör
  • 1,5 dl riven parmesan
  • 600 g lammytterfilé
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1dl solrosfrön
  • balsamicovinäger (gärna lagrad)

Tillagning

  1. Dela tomaterna på mitten och lägg på en plåt. Kör i ugnen på 100C i 3h men gärna 4-5h om du har tid. Lägg i skål och ringla över lite olivolja och flingsalt. Låt stå till servering.
  2. Rosta solrosfrön i torr panna tills de börjar få lite färg. Salta och häll i en skål, spara till servering.
  3. Skär lök, vitlök och zucchinin smått och lägg i kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du häller i riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så det får färg.
  4. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Gnid in köttet med olivolja, salta och peppra med svartpeppar runt om. Stek i smör och olja på båda sidorna tills köttet fått fin färg. Lägg på plåt och kör klart i ugnen på 150C tills innertemp på ca 58°. Vila köttet 10 min innan du skär upp det.
  6. Lägg risotton i botten, toppa med tomat, rostade frön, köttet och lite balsamicovinäger

Rekommenderad dryck

Marques-de-Riscal-Reserva_rioja_nigab

Marqués de Riscal Reserva 2018 (Ri)

Marqués de Riscal Reserva har många av de typiska smakerna som vi förknippar med riojaviner. Här finns vaniljen...
Pris: 181:- (75 cl)
Marqués de Riscal Gran Reserva 2007 rioja nigab

Marqués de Riscal Gran Reserva 2014 (Ri)

Den koncentrerade frukten och de kraftiga tanninerna har utvecklats och mjuknat med den långa fatlagringen. Vinet visar...
Pris: 381:- (75 cl)
Baron de Chirel från Riscal

Marqués de Riscal Baron de Chirel 2015 (Ri)

Stor utvecklad doft med smak av fat, torkad frukt och plommon. Inslag av läder och vanilj. Fyllig, mycket komplex och...
Pris: 741:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close