en råbiff på tallrik och en träbricka

Råbiff med örtolja, parmesan och picklad shalottenlök

Betyg (02 röster)

Kategori
Kött
Antal
4
Tillagningstid
45

Beskrivning

Att göra en råbiff hemma är varken svårt eller krångligt. Och skär du det själv får det en härligt textur (som man säger på kocksvenska). Om du bor nära charken/slaktaren kan såklart be dem mala det till dig. Här serverar vi den med en smakrik örtolja som du mixar fram. Strålande gott inte bara på en råbiff och något du kan spara i kylen till kommande rätter.

Till serverar vi såklart ett kraftigt rödvin. Varför inte klämma i med en Barolo?

Och vad kan passa bättre än midnattsvinet Luna di Mezzanotte Barbera?

Ingredienser

  • 400 gr lövbiff (innanlår)
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 dl fint riven parmesan
  • 4 st scharlottenlök
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka basilika
  • 1 påse ruccola
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 st äggulor
  • 1 liten baguette

Tillagning

  1. Skär baguetten 0,5cm skivor. Lägg på plåt och ringla över olja. Rosta i ugnen på 200C tills de fått fin färg och är krispiga. Låt torka på hushållspapper.
  2. Mixa basilikan och några strån ruccola med oljan tills oljan blir tät och lite varm, på detta sätt får du en tät och fin olja. Smaka upp med salt och låt stå i rumstemperatur till servering.
  3. Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Addera fint hackad schalottenlök (3st) och låt stå i minst 1h, gärna längre.
  4. Hacka en schalottenlök, gräslök och sellerin superfint och lägg i en skål.
  5. Skär köttet i först på längden och sen på tvärs så du får superfint skuret kött. Lägg i skålen och blanda med löken, sellerin och gräslöken. Precis innan servering adderar du riven parmesan, en skvätt olivolja, en skvätt örtolja och smakar upp med flingsalt och svartpeppar.
  6. Toppa med lite picklad lök, lite mer örtolja, mer parmesan och en äggula.

Rekommenderad dryck

en flaska barolo

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2018 (Pi)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)
en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2020 (Pi)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 139:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close