revbensspjäll i gryta med vinflaska

Revbensspjäll med glaze på rödvin, stjärnanis och kanel

Betyg (01 röst)

Kategori
Kött
Tillfälle
Julmat
Antal
4
Tillagningstid
40 min

Beskrivning

Det går fint att köpa färdigkokade revben, men det är verkligen värt den lilla extra tiden att koka dem själv. Här har vi puttrat ihop en riktigt smakrik glaze med julens kryddor.

Tips: Vill man grilla ute, istället för i ugnen så går det fint och är ganska trevlig vintersyssla. Note to self – köp tandpetare och servetter.

Ingredienser

Glaze

  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl honung, flytande
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kanelstänger
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk tabasco

Revbensspjäll

  • 4 kg revbensspjäll, färska, tunna spjäll
  • 3 gula lökar
  • 1 hel vitlök
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • en näve salt

Tillagning

    Glaze

    1. Blanda farinsocker, soja, rödvin och honung i en kastrull. Skala ingefära och vitlök, banka på dem med baksidan av en kastrull. Låt allt puttra ihop under omrörning.

    Ribs

    1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Dela lök och vitlök på mitten och lägg i kastrullen. Tillsätt svartpepparkorn, salt och lagerblad.
    2. Dela revbenen på mitten så att de ryms i kastrullen och täcks helt med vatten. Koka dem långsamt under lock i cirka 1.5 timme.
    3. När köttet börjar släppa från benet är de färdiga.
    4. Sätt ugnen på 220°C. Ta upp revbenen och låt dem torka något på en ren kökshandduk. Lägg dem på en ugnsplåt och pensla med glaze. Sätt i i ugnen och grilla dem tills de fått fin färg, ca 15 minuter.
    5. Pensla några gånger till när de är i ugnen och ha koll så att de inte bränner vid.
    6. Lägg över revbensspjället på en skärbräda. Låt vila några minuter innan ni skär upp dem längsmed spjället. Lägg upp på ett fat och strö över flingsalt och örter.

Rekommenderad dryck

timperosse flaska magnum vin

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2020 (It)

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta...
Pris: 257:- (150 cl)
en flaska cavadiserpe mandrarossa vin

Mandrarossa Cavadiserpe 2019 (It)

Mandrarossa Cavadiserpe är en blend av alicante bouchet 60 % och merlot 40 %. Vacker djupröd färg och en behaglig...
Pris: 167:- (75 cl)
en flaska nero davolo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Nero d’Avola 2021 (It)

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär...
Pris: 124:- (75 cl)
etna mandrarossa red

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Rosso DOC 2018 (It)

Sicilien är ett av Europas mest fascinerande vinlandskap. Medelhavsön vid den italienska stövelspetsen erbjuder...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close