Rödvinsbresserad oxkind med potatispuré, bränd syltlök, champinjon och råstekt brysselkål

Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré, bränd syltlök, champinjon och råstekt brysselkål

Betyg (07 röster)

Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
2 dagar

Beskrivning

Rödvinsbrässerad oxkind, detta är maträtten som smälter i munnen och tillsammans med ett smakrikt vin en himmelsk smakupplevelse. Ta god tid på dig, först ska köttet marineras i minst ett dygn och därefter ett långkok på 3-4 timmar. Köttet kommer att bli så mört och tillsammans med tillbehören potatispuré, bränd syltlök, champinjon och råstekt brysselkål är detta en väldigt saftigt rätt med enastående smaker. Vi väljer helt enkelt ett amaronevin till denna rätt. Vinet är fylligt, fruktigt och mycket smakrikt med en balanserad syra och sötma. Det behövs lite pondus i flaskan för att möta maträttens fylliga smakrikedom och vinets friskhet kommer att rena munhålan inför nästa tugga!

Ingredienser

  • Dag 1
  • 4 stora oxkinder eller 4 portionsbitar högrev
  • 75 cl rött vin (fylligt)
  • 5 dl fint hackad morot, rotselleri, gul lök, vitlök och purjolök)
  • 2 kvist färsk timjan
  • 2 kvist rosmarin
  • Dag 2
  • Marinaden från köttet
  • 0,5 l kalvsky
  • 0,5 l rött vin
  • 2 timjankvist
  • 2 kvist rosmarin
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • maizena
  • 50 g smör
  • 8 champinjoner
  • 1 burk syltlök
  • 10 st brysselkål
  • Puré
  • 750 g mjölig potatis (gärna mandelpotatis)
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt

Tillagning

  1. Putsa köttet från hinnor och dela i portionsstora bitar. Lägg köttet i en påse tillsammans med vin och grönsaker och släng in i kylen minst 1 dygn men gärna längre.
  2. Dag två så silar du ner marinaden i en kastrull och steker köttet och grönsakerna i marinaden i lite smör tills köttet fått lite yta. Lägg ner allt i kastrullen och lägg i lite nya örter, vitpeppar, lagerblad och kalvfond. Låt sjuda minst 3-4h så att köttet blir rejält mört.
  3. Ta ut köttet och sila skyn ner i en ny kastrull. Reducera tills en intensiv smak. Smaka av med lite salt, lite socker och red såsen med maizena för rätt koncistens. Våga reducera såsen hårt så att den blir riktigt intensiv. Dra såsen åt sidan på lägsta värme till servering.
  4. Koka potatisen mjuk och häll av i finmaskig sil. Låt ånga av lite innan du pressar potatisen genom silen ner i kastrullen. Tillsätt smör, mjölk och grädde och rör ihop purén. Smaka av med salt.
  5. Stek syltlök i torr panna tills den blir lite bränd här och där. Lägg på fat och lägg i delade champinjoner i pannan med en klick smör som du steker tills fin färg. Lägg tillsammans med syltlöken och addera både syltlök och champinjon till såsen innan servering.
  6. Råstek klyftad brysselkål i smör tills fin färg. Salta.

Rekommenderad dryck

en flaska amarone casalforte

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 (It)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 189:- (75 cl)
flaska magnum casalforte amarone

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2018 – Magnum (It)

Casalforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 379:- (150 cl)
en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2019 (It)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 104:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close