Kött

Salvia doftande kycklinggryta med saffran och pinjenöts-ris

Dela

Betyg (0 röster)

Kategorier

Använd gärna majskycklinglår för ett godare och fylligare resultat. Receptet är för 4 personer och tar ca 40 minuter att laga. Lycka till och smaklig spis.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Ris

  • ½ dl pinjenötter
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök skalad och hackad
  • 4 dl långkornigt ris
  • 0,25 gr saffran
  • ½ dl finskuren bladpersilja

Gryta

  • 2 msk olivolja
  • 750 gr. kycklinglårfilé
  • 1 dl strimlade salviablad
  • 4 st vitlöksklyftor skalade och grovhackade
  • 1 rödlök skalad och skuren i båtar
  • 1 st morot skald och kuren i slantar
  • 1 st palsternacka skalad och tärnad
  • 1 st stjälk selleri skuten i slantar
  • 3 dl rött vin (Chianti)
  • 1 burk krossad tomat
  • ½ dl finskuren bladpersilja.
  • salt och peppar

Tillagning

    Riset

    1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och rosta pinjenötterna till gyllenbruna. Skaka om då och då.
    2. Koka upp en kastrull med vatten, salt, hönsbuljong, lagerblad och gul lök.
    3. Häll i riset och kok på samma sätt som man kokar pasta. Tiden hittar du på förpackningen till riset.
    4. Sila av riset, häll tillbaka i kastrullen rör ner saffran, persilja och smaka av med salt. Låt stå någon minut under lock.

    Grytan

    1. Hätta upp en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna med olivolja till måttligt hög temperatur.
    2. Lägg i kyckling, salvia, salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, lägg i vitlök, rödlök, morot, palsternacka och selleri, fräs under omrörning ytterligare några minuter.
    3. Häll på Chianti, rör runt, sänktemperaturen till medeltemperatur. Täck kastrullen med lock och låt sjuda 10 minuter.
    4. Häll på krossade tomater och bladpersiljan och låt puttra 10 minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close