risrätt i tallrik med vinflaska och rödlök

Salviadoftande kycklinggryta med saffran och pinjenötsris

Betyg (0 röster)

Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
40 minuter

Beskrivning

Nog vill vi alla äta en god och mustig kycklinggryta till middag då och då. Gärna ett ”långkok” på rotfrukter och vin, som kokas ihop till en smakrikedom som förflyttar oss till det italienska köket. Grytan serveras tillsammans med ett ris som är smaksatt med saffran, persilja och pinjenötter. Det här är en maträtt att bjuda hela tjocka släkten på och dessutom en njutning för ögat. Vi äter och njuter av måltiden med alla våra fem sinnen. Till den här maträtten behöver inte vinet vara solisten utan det ska vara bussigt och klunkvänligt. Varför inte ett vin från Villa Puccini?

Tipset: Använd gärna majskycklinglår för ett godare och fylligare resultat. Lycka till och smaklig spis.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Ris

  • ½ dl pinjenötter
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök skalad och hackad
  • 4 dl långkornigt ris
  • 0,25 g saffran
  • ½ dl finskuren bladpersilja

Gryta

  • 2 msk olivolja
  • 750 g kycklinglårfilé
  • 1 dl strimlade salviablad
  • 4 st vitlöksklyftor skalade och grovhackade
  • 1 rödlök skalad och skuren i båtar
  • 1 st morot skald och kuren i slantar
  • 1 st palsternacka skalad och tärnad
  • 1 st stjälk selleri skuten i slantar
  • 3 dl rött vin (Chianti)
  • 1 burk krossad tomat
  • ½ dl finskuren bladpersilja.
  • salt och peppar

Tillagning

    Riset

    1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och rosta pinjenötterna till gyllenbruna. Skaka om då och då.
    2. Koka upp en kastrull med vatten, salt, hönsbuljong, lagerblad och gul lök.
    3. Häll i riset och kok på samma sätt som man kokar pasta. Tiden hittar du på förpackningen till riset.
    4. Sila av riset, häll tillbaka i kastrullen rör ner saffran, persilja och smaka av med salt. Låt stå någon minut under lock.

    Grytan

    1. Hätta upp en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna med olivolja till måttligt hög temperatur.
    2. Lägg i kyckling, salvia, salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, lägg i vitlök, rödlök, morot, palsternacka och selleri, fräs under omrörning ytterligare några minuter.
    3. Häll på vinet, rör runt, sänktemperaturen till medeltemperatur. Täck kastrullen med lock och låt sjuda 10 minuter.
    4. Häll på krossade tomater och bladpersiljan och låt puttra 10 minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Rekommenderad dryck

en flaska rätt vin från toscana

Villa Puccini Toscana 2019 (To)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 95:- (75 cl)
en flaska baffo rosso

Baffo Rosso Chianti 2019 (To)

Baffo Rosso är ett vin som förgyller vardagen. Det är ett pizza- och pastavin som ger en äkta italiensk känsla. Det...
Pris: 79:- (75 cl)
en bib med casalforte vin

Casalforte Collezione Campistorti 2021 (Vi)

Casalforte Collezione Campistorti är ett fylligt och fruktigt boxvin. Doften är intensiv med fruktiga och lite mörka...
Pris: 239:- (300 cl)
en flaska casalforte ripasso

Casalforte Ripasso 2020 (Vi)

Smakbeskrivning Casalforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där...
Pris: 109:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close