Ingredienser
- 1 kg blandade körsbärstomater
- 1 rödlök
- olivolja
- salt & svartpeppar
- några kvistar basilika
- 2 st burrata á 100 g st
- 1/2 l jordgubbar
- grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)
- 1 kg blandade grönsaker (zucchini, paprika, rödlök, svamp)
- 2/3 dl olivolja
- persilja
- färsk oregano
- basilika
- 3 vitlöksklyftor
- salt
- 900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 dl balsamvinäger
- 1 dl olivolja
- salt & peppar
- 1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
- 2 st crème fraiche
- örtsalt & peppar
- 1 kg färskpotatis
- 50 g smör
- persilja
- basilika
- gräslök
- saft från 1/2 citron
Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar
Grillade grönsaks- & kycklingspett
Dipp med soltorkade tomater
Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor
Tillagning
- Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
- Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.
- Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.
- Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
- Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.
- Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
- Blanda under tiden samman olja med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.
- Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.
- Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
- Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
- Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.
- Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.