Svensk midsommar med smak av Toscana

midsommarmat linnea

Svensk midsommar med smak av Toscana

Ett underbart midsommar-recept skapat av Linnéas Skafferi. En lunch eller sommarmiddag med smak av Toscana. Flera delmoment i detta recept så börja i god tid med att förbereda maten. När gästerna kommer så är det mesta klart och det finns det tid att mingla. Tipset är att börja med dipp med soltorkade tomater som ska stå någon timme i kylen innan servering, skära grönsaker i lagomt stora bitar till grönsaks- & kycklingspetten och skrubba färskpotatisen ren. Det är sådant som tar lite tid och skönt att ha det på plats. Förbered även örtolja och marinera kycklingen. Involvera gästerna, låt dem trä sina spett och hjälpa till med grillningen, som en enda stor "la famiglia". Bjud på italienskt bubbel under tiden och till maten ett gott vin från Toscana. Buon appetito!

Vintips till detta är såklart ett vin från Toscana: Villa Puccini!

Linnéa hittar ni här:
https://linneasskafferi.se

Tillagningstid

2 timmar

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar
Antal
6 portioner
Betyg (25 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat

Ingredienser

    Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar

  • 1 kg blandade körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • salt & svartpeppar
  • några kvistar basilika
  • 2 st burrata á 100 g st
  • 1/2 l jordgubbar
  • Grillade grönsaks- & kycklingspett

  • grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)
  • 1 kg blandade grönsaker (zucchini, paprika, rödlök, svamp)
  • 2/3 dl olivolja
  • persilja
  • färsk oregano
  • basilika
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt
  • 900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • salt & peppar
  • Dipp med soltorkade tomater

  • 1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
  • 2 st crème fraiche
  • örtsalt & peppar
  • Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor

  • 1 kg färskpotatis
  • 50 g smör
  • persilja
  • basilika
  • gräslök
  • saft från 1/2 citron

Tillagning

    Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar

    1. Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
    2. Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.
    3. Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.

    Grillade grönsaks- & kycklingspett

    1. Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
    2. Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.
    3. Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
    4. Blanda under tiden samman olja med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.
    5. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.

    Dipp med soltorkade tomater

    1. Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
    2. Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
    3. Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.

    Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor

    1. Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.