midsommarmat linnea

Svensk midsommar med smak av Toscana

Betyg (24 röster)

Kategori
Kött
Antal
6
Tillagningstid
2 timmar

Beskrivning

Ett underbart midsommar-recept skapat av Linnéas Skafferi. En lunch eller sommarmiddag med smak av Toscana. Flera delmoment i detta recept så börja i god tid med att förbereda maten. När gästerna kommer så är det mesta klart och det finns det tid att mingla. Tipset är att börja med dipp med soltorkade tomater som ska stå någon timme i kylen innan servering, skära grönsaker i lagomt stora bitar till grönsaks- & kycklingspetten och skrubba färskpotatisen ren. Det är sådant som tar lite tid och skönt att ha det på plats. Förbered även örtolja och marinera kycklingen. Involvera gästerna, låt dem trä sina spett och hjälpa till med grillningen, som en enda stor ”la famiglia”. Bjud på italienskt bubbel under tiden och till maten ett gott vin från Toscana. Buon appetito!

Vintips till detta är såklart ett vin från Toscana: Villa Puccini!

Linnéa hittar ni här:
https://linneasskafferi.se

Ingredienser

Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar

  • 1 kg blandade körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • salt & svartpeppar
  • några kvistar basilika
  • 2 st burrata á 100 g st
  • 1/2 l jordgubbar

Grillade grönsaks- & kycklingspett

  • grillspett i trä (lägg i blöt i minst 15 minuter innan så de inte tar eld på grillen)
  • 1 kg blandade grönsaker (zucchini, paprika, rödlök, svamp)
  • 2/3 dl olivolja
  • persilja
  • färsk oregano
  • basilika
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt
  • 900 g kycklinginnerfiléer (det går också bra med bitar av lamm, nöt eller fläsk)
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • salt & peppar

Dipp med soltorkade tomater

  • 1 burk soltorkade tomater i olja á 140 g
  • 2 st crème fraiche
  • örtsalt & peppar

Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor

  • 1 kg färskpotatis
  • 50 g smör
  • persilja
  • basilika
  • gräslök
  • saft från 1/2 citron

Tillagning

    Ugnsrostad tomatsallad med burrata och jordgubbar

    1. Lägg ut alla tomater i en ugnsfast form. Skala och skiva löken i skivor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar.
    2. Ugnsbaka i 30 minuter på 200°C.
    3. Tag ut ur ugnen och ha upp på ett fat. Dela burrata och jordgubbar i bitar. Placera ut detta över de ugnsrostade tomaterna. Toppa med färsk basilika.

    Grillade grönsaks- & kycklingspett

    1. Skölj alla grönsaker, skala rödlöken.
    2. Dela grönsaker, lök och svamp i bitar. Trä upp allt på grillspett. Börja och avsluta med löken.
    3. Pensla grönsakerna med lite olja och grilla på indirekt värme tills de börjat få färg och mjuknat.
    4. Blanda under tiden samman olja med finhackad persilja, oregano och basilika. Skala och riv vitlöken fint. Blanda samman till en marinad. Pensla de färdiggrillade grönsaksspetten med örtoljan.
    5. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka basilikan. Blanda samman rödlök, vitlök, basilika, balsamvinäger, olja, salt och peppar till en marinad. Lägg i kycklingen marinaden minst en timme. Trä upp på blötlagda spett. Grilla på indirekt värme tills köttet är genomgrillat.

    Dipp med soltorkade tomater

    1. Låt tomaterna rinna av ordentligt. Finhacka.
    2. Blanda samman med creme fraiche, örtsalt och peppar.
    3. Låt gärna dippen stå någon timme i kylen innan servering.

    Smörslungad färskpotatis med italienska kryddor

    1. Koka potatisen tills den mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Ha i en klick smör, finhackade örter och citron, blanda om väl.

Rekommenderad dryck

en flaska rätt vin från toscana

Villa Puccini Toscana 2019 (To)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 95:- (75 cl)
en magnumflaska från toscana

Villa Puccini Toscana 2019 – Magnum (To)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 179:- (150 cl)
Villa Puccini Toscana halvflaska

Villa Puccini Toscana 2019 – halvflaska (To)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 59:- (37,5 cl)
villa puccini governo

Villa Puccini Governo 2020 (To)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 95:- (75 cl)
Lambruscio Farfalle

Riunite Lambrusco Farfalle (Vi)

Lambruscio Farfalle har den där jordgubbssaftiga tonen som kännetecknar Lambrusco. Det är ett friskt och bubblande...
Pris: 95:- (75 cl)
Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2019

Casalforte Prosecco Rosé Brut Millesimato 2020 (Vi)

Casalforte Prosecco Rosé är ett torrt och friskt mousserande rosé vin med doft av hallon och vilda smultron. Smaken...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close