nötkött med en tavla med kor

Kött

Kött kan vara både vardagsmat och höjdpunkten på en den finaste middagen. Att välja kött med omsorg är lika viktigt som att välja vin med omsorg. Det lönar sig ofta avsevärt att betala några kronor mer för bra, gärna närslaktat kött från ekologiska uppfödare. I synnerhet gäller det kyckling, nöt- och fläskkött. Bland våra tips på riktiga pangrätter är Johan Jureskogs "hamburgare choucroute garne", älgfilé med selleripuré och viltsky två av många favoriter. Att välja vin efter landets matkultur är en tumregel som är bra att ha i bakhuvudet. Men att slentrianmässigt para ihop kött med rött är att göra det enkelt för sig, vissa kötträtter, som till exempel en kalvfilé med råraka, semitorkad tomat och zucchini kan gå riktigt bra med ett vitt vin. Tänk på att magrare kött behöver lite lättare viner. Medan en grillad entrecôte med salviasmör panzanella eller kötträtter med fettkappa eller insprängt fett som en karré eller en högrev kräver kralligare rödviner som Bordeaux, Barolo och Valpolicella.