Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Betyg (0 röster)

Kategori
Kött

Beskrivning

Ett tips är att dina tryffelskivor kan ersättas med att vända upp dina frittes i lite tryffelolja. Servera gärna rätten med vår goda rödvinssås som du hittar här på hemsidan.

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 800 g oxfilé, putsad och skuren i tournedos.
  • salt och peppar
  • 150 g Foie gras
  • Tryffelskivor (kan ersättas med tryffelolja på frittes)

Rödlöksmarmelad

  • 20 g smör
  • 3 st rödlökar skalade och skurna i båtar
  • ½ dl flytande honung
  • ½ dl socker
  • ½ dl rött vin
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 kvist timjan

Frittes

  • 4 st stora potatisar skurna i stavar ca 1x1 cm breda
  • Olivolja och rapsolja
  • salt
  • (tyrffelolja)

Tillagning

    Rödlöksmarmelad

    1. Fräs löken på medeltemperatur utan att den tar färg, häll på honung och socker under omrörning tills det smälter.
    2. Häll på vin och vinäger, lägg i en timjankvist. Rör om då och då tills allt reducerats till en marmelad.

    Frittes

    1. Hetta upp ugnen till 180 grader varmluft.
    2. Häll en rejäl skvätt oliv och rapsolja i en ugnsfast form, vänd runt stavarna i oljan och placera ut dem i formen med mellanrum. ställ in i ugnen 10 min, ta ut och vänd om stavarna. Låt den gå ytterligare ca 10 minuter eller tills det är klara.
    3. Salta frittes innan servering.

    Kött

    1. Salta och peppra köttet lätt.
    2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
    3. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
    4. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader - medium rare.
    5. Vid servering lägg på froi gras som med fördel bränns av lätt med en brännare och hyvla över tryffel.

Rekommenderad dryck

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2017 (Fr)

Côte-Rôtie Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol...
Pris: 399:- (75 cl)
Paul Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses 2013

Paul Jaboulet Cornas Les Grandes Terrasses 2014 (Fr)

Medelstor doft med karaktär av björnbär, färska kryddor och lakrits. Fylligt med frisk syra. Smak av mörka bär och...
Pris: 329:- (75 cl)

Paul Jaboulet Hermitage La Maison Bleue 2015 (Fr)

La Maison Bleue som tidigare kallades Petite Chapelle kommer från de östliga delarna av kullen ”Chapelle”. Här...
Pris: 569:- (75 cl)
Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2016

Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle 2017 (Fr)

La Chapelle är Jaboulets mest kända vin, och en av Rhônedalens ikoner. Gjort på syrah från vinstockar med en ålder...
Pris: 1999:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close