tre såser till grillen skålar

Tre grillsåser till kött

Betyg (16 röster)

Kategori
Kött | Sås

Beskrivning

Tre kalla såser som är snabba, goda och billiga att göra. Första såsen är en rökig barbeque-sås som är rökig och fyllig till karaktären. Nästa är en klassisk nobissås, mild med massor av gräslök och sista charonsåsen full av dragon.

Såserna kan förberedas i god tid och blir till och med godare om då får stå till sig i kylen över natten. Se bara till att de kommer fram en stund innan så att de inte är för kalla och bara kyler ner maten.

Ingredienser

BBQ sås

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl ketchup
  • 4 msk muscovadosocker eller råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk mald ingefära
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt

Nobissås

  • 1 ägg kokt i exakt 3 min.
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka gräslök

Choronsås

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 finhackad charlottenlök
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 1 msk tomatpure
  • ev någon droppe tabasco
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 100 gr smält rumstempererat smör
  • 1 kruka färsk dragon eller 2-3msk torkad.

Tillagning

    BBQ sås

    1. Riv vitlök och blanda med alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda försiktigt i 20-30 min. Servera kall eller varm

    Nobissås

    1. Koka ägget i exakt 3 min. Spola i kallt vatten direkt.
    2. Skala ägget och häll allt innehåll i en behållare för stavmixer. Tillsätt vinäger, dijon och vitlök och mixa med stavmixer tills det blandats. Tillsätt olja i en smal stråle medan du mixar tills såsen tjocknar. Smaka av med hackad gräslök, salt och ev en skvätt mer vinäger.

    Choronsås

    1. Lägg vinäger, vatten, charlottenlök och 2msk torkad dragon i en kastrull och koka ner det till ca 1 msk återstår. Ställ åt sidan och låt bli rumstempererad.
    2. Tillsätt äggulor, tomatpure, senap och ev tabasco till kastrullen och vispa eller mixa med en stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja i en smal stråle och därefter smöret.
    3. Smaka av såsen med hackad dragon, salt och ev en skvätt vinäger.

Rekommenderad dryck

hartenberg shiraz nigab vin stellenbosch

Hartenberg Shiraz 2018 (St)

Hartenbergs Shiraz har en elegant lite pepprig doft med körsbär, viol och fruktiga toner med inslag av björnbär...
Pris: 189:- (75 cl)
Hartenbergs Cabernet Sauvignon Sydafrika Stellenbosch Nigab vin rödvin

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2017 (St)

Stor generös doft av mörka bär och ekfat med inslag av vanilj, choklad, mogna mörka körsbär och liten lakritston...
Pris: 169:- (75 cl)
12 Linajes Roble 2018

12 Linajes Crianza 2016 (Sp)

Denna Crianza är på många sätt det mest typiska spanska vinet – rött, från ett av de klassiska urpsrungen, gjort...
Pris: 189:- (75 cl)
Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2017 (Fr)

Fruktigt, ung och kompakt doft av mörka bär och färska kryddor och med inslag av charkuterier och peppar. Ung och...
Pris: 199:- (75 cl)
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2019 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 119:- (75 cl)
inycon syrah

Inycon Syrah Organic 2018 (It)

Inycon Shiraz Appassimento är mjukt och fylligt vin med karaktär av plommon, lakrits, och mörka körsbär. Doften är...
Pris: 79:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

klassisk rödvinssås
Sås

Rödvinssås

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close