matrecept Viltgryta med rönnbär & meskräm nigab
Kött

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Dela

Betyg (0 röster)

Kategorier

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga – fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar!

Detta recept är för 6 personer och tar ca 2,5 timmar.

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar vilt, funkar fint med t. ex älg och vildsvin
  • 3 tomater
1-2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl viltfond
  • 2 msk messmör
  • 1 msk soja
  • kryddor, timjan,rosmarin, rönnbär, svartpeppar & flingsalt
  • olja & smör att steka i.

Meskräm

  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 dl messmör
  • flingsalt & peppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök. Skölj, borsta och ansa morötter och palsternacka. Skölj och hacka ner tomater.
  2. Mortla eller mixa samman de torra kryddorna.
  3. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat. Stek det tillsammans med lök i en tjockbottnad gryta. 
Stek lite i taget under omrörning, annars kyls grytan ner och köttet kokar istället för att brynas.
  4. Häll ner kryddblandningen och tomater.
  5. Blanda vin, grädde, soja och fond. Späd med lite vatten så att vätskan täcker innehållet.
  6. Låt puttra under lock i 1-2 timmar.
  7. Blanda samman meskrämen. Smaka av med lite flingsalt & peppar
  8. Smaka av med messmör och mer kryddor. Späd med lite vatten om grytan känns tjock och låt den puttra utan lock om den känns tunn.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close