matrecept Viltgryta med rönnbär & meskräm nigab

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Betyg (05 röster)

Kategori
Kött | Vilt
Tillfälle
Höstmat | Vinter
Måltid
Huvudrätt
Antal
6
Tillagningstid
2 timmar och 30 minuter

Beskrivning

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga – fullproppade med antioxidanter! Till en viltgryta med messmör, grädde och rotfrukter som bjuder på mustiga smaker och en hel del söta smaker kombinera med ett vin som har snarlika smaker och en bra syrlighet som kan möta rönnsbären. Hoppas att det smakar!

 

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar vilt, funkar fint med t. ex älg och vildsvin
  • 3 tomater

  • 1-2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl viltfond
  • 2 msk messmör
  • 1 msk soja
  • kryddor, timjan,rosmarin, rönnbär, svartpeppar & flingsalt
  • olja & smör att steka i.

Meskräm

  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 dl messmör
  • flingsalt & peppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök. Skölj, borsta och ansa morötter och palsternacka. Skölj och hacka ner tomater.
  2. Mortla eller mixa samman de torra kryddorna.
  3. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat. Stek det tillsammans med lök i en tjockbottnad gryta. 
Stek lite i taget under omrörning, annars kyls grytan ner och köttet kokar istället för att brynas.
  4. Häll ner kryddblandningen och tomater.
  5. Blanda vin, grädde, soja och fond. Späd med lite vatten så att vätskan täcker innehållet.
  6. Låt puttra under lock i 1-2 timmar.
  7. Blanda samman meskrämen. Smaka av med lite flingsalt & peppar
  8. Smaka av med messmör och mer kryddor. Späd med lite vatten om grytan känns tjock och låt den puttra utan lock om den känns tunn.

Rekommenderad dryck

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2016 Parallèle 45
Ekologisk

Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2020 Parallèle 45 (Fr)

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter...
Pris: 124:- (75 cl)
inycon syrah flaska vin
Ekologisk

Inycon Syrah Organic 2021 (It)

Inycon Shiraz Appassimento är mjukt och fylligt vin med karaktär av plommon, lakrits, och mörka körsbär. Doften är...
Pris: 87:- (75 cl)
castano vin rödvin flaska

Castaño Collección 2015 (Sp)

Castaño Collección är ett mörkrött vin med stor intensitet och en doft av mogna mörka bär. Det har också en...
Pris: 149:- (75 cl)
laughing_magpie_vinflaska_darenberg

d’Arenberg The Laughing Magpie 2016 (Au)

The Laughing Magpie är en shiraz-blandning med ett litet inslag av den gröna druvan viognier. Doften möter med mörka...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade matrecept

tre såser till grillen skålar
Kött

Tre grillsåser till kött

how to råbiff nigab
Kött

How to Råbiff

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close