kyckling i ugn med toscanska smaker

Hel kyckling i ugn med Toscanska smaker

Betyg (04 röster)

Kategori
Kyckling

Beskrivning

Här ett härligt recept fån Linnéa: ”Min kyckling, den har fått sig en rejäl omgång av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det går inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, de tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översållade av vinodlingar så långt ögat når. När vi var ner till Toscana gjorde vi nämligen en helt underbar sås med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna maträtt.

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januari-mat även det, en råvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte många kronor kilot). Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av det örtsmör som blev över från kycklingen. När kyckling och potatis gått klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. Där fick de suga upp mycket av alla de härliga smakerna från kycklingen. Så gott!

Ingredienser

Kycklingen

  • 1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
  • 50 g mjukt smör
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 4 kvistar färsk salvia
  • 2 vitlöksklyftor
  • örtsalt
  • 1 hel ekologisk citron

Ugnsbakad potatis

  • ca 1 kg fast potatis
  • kryddsmör (se recept nedan)
  • örtsalt
  • 1 hel gul lök

Örtsås

  • sky från kycklingen
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 tsk torkad mejram
  • färsk salvia
  • örtsalt
  • citron

Tillagning

    Kycklingen

    1. Värm ugnen till 200°C.
    2. Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
    3. Häll upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om väl. Gör
    4. små snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om på kycklingen.
    5. Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.
    6. Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen når
    7. 82°C. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.
    8. Ös gärna kycklingen någon gång under tillagningstiden.

    Ugnsbakad potatis

    1. Tvätta potatisen och skär den i rustika bitar. Lägg i en ugnsform. Klicka ut resterande mängd örtsmör från kycklingen. Salta med örtsalt. Baka
    2. potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

    Örtsås

    1. Ta lite sky från formen med den ugnsbakade kycklingen.
    2. Häll denna i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt på medelvärme. Tillsätt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sås. Späd med lite grädde och eventuellt mer mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackad salvia, örtsalt och lite färsk citron.
    3. Lägg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och låt den suga upp alla underbara smaker från formen.
    4. Servera tillsammans med såsen.

Rekommenderad dryck

villa puccini helflaska

Villa Puccini Toscana 2016 (It)

Villa Puccini har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite lätt...
Pris: 89:- (75 cl)
Villa Puccini Toscana halvflaska

Villa Puccini Toscana 2016 – halvflaska (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 54:- (37,5 cl)
Villa Puccini Magnum

Villa Puccini Toscana 2016 – Magnum (It)

Villa Puccini Toscana har en tydligt fruktig doft av körsbär, viol och färska kryddor. Inslag av ek, vanilj och lite...
Pris: 169:- (150 cl)
villa puccini governo nigab

Villa Puccini Governo 2017 (It)

Villa Puccini Governo all'uso Toscana är ett rubinrött och kraftfullt vin med en fyllig körsbärsdoft och toner av...
Pris: 99:- (75 cl)
Villa Puccini Riserva

Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2016 (It)

Beni Duilio Castellani Riserva är ett smakrikt vin från Chianti Classico. Det är ett stiltypiskt och traditionellt...
Pris: 139:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

Kyckling cacciatore (jägarkyckling)
Kött

Kyckling cacciatore (jägarkyckling)

Kött

Salvia doftande kycklinggryta med saffran och pinjenöts-ris

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close