Kyckling cacciatore (jägarkyckling)

Kyckling

Hönsfåglar har livnärt människor i alla kulturer i årmiljoner. Höns med sina kycklingar är det mest utbredda av alla matdjur. Man tror att den lilla fågeln spridit sig från Indien. Länge åt man äggen, lät kycklingen växa till en fullvuxen höna, för att sedan slakta den, men till och med i det gamla rom födde man upp kycklingar som mat.

Kyckling älskas i alla länder och det finns mängder med recept i snart sagt varenda matkultur. Kycklingkött är ett milt och neutralt kött som låter sig anpassas till den kryddning man ger den. I Indien är Tikka Masala en rätt som exporterats över hela världen. I Cajunköket badar kycklingen i kryddiga såser och i Sverige är helgrillad kyckling näst intill en nationalrätt, som i stort sett varenda livsmedelsbutik erbjuder färdiggrillad. Saffran är en krydda som är särskilt lämplig till kyckling. Prova gärna att laga en salviadoftande kycklinggryta med saffran, ris med pinjenötter. Vilket vin man väljer till kyckling varierar. Till mildare kycklingrätter är lättare rödvin att rekommendera, eller druviga och fruktiga vita viner. Grillad kyckling och mer smakrika rätter behöver ett kraftfullare vin, till exempel en merlot. Till kycklingsallader och buffékyckling är rosévin en val som ofta fungerar mycket bra.