PASTA OCH MANDEL MED GORGONZOLA OCH FIKON

Pasta och mandel med gorgonzola och fikon

Beskrivning

En vegetarisk pastarätt med fruktig smak av fikon och rödvinsvinäger. Pastan blir skönt krämig av stärkelsen i pastavattnet som du kokar in i den färdiga pastan. Servera på varma tallrikar så håller sig värmen bättre i rätten. Hoppas det smakar.

Rätten är för 4 personer och tar ca 30 minuter att laga.

Receptet är skapat av Louise Johansson
www.louisejohansson.com

Ingredienser

  • 250 g torkad pasta, gärna pipe regate
  • 2 dl skållad mandel
  • ¾ dl pastavatten
  • 1 dl grädde
  • 150 g gorgonzolaost (spara lite till garnering)
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 4 fikon
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 kvistar citrontimjan
  • alt. timjan till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluftseffekt.
  2. Koka pasta och mandel i saltat vatten.
  3. Ta upp lite av pastavattnet och koka på medelvärme med grädde och ost i cirka 5 minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.
  4. Skiva fikonen i bitar om en halv centimeter och lägg i en ugnssäker form. Ringla över rödvinsvinäger och värm i ugnen i cirka 4 minuter.
  5. Häll av pastan och spara lite av pastavattnet när cirka 2 minuter återstår av koktiden. Blanda pastan med såsen och koka färdigt resterande tid, späd ev. lite med pastavattnet.
  6. Toppa med fikon, gorgonzolaost och timjan.

Rekommenderad dryck

en flaska cavadiserpe mandrarossa vin

Mandrarossa Cavadiserpe 2019 (It)

Mandrarossa Cavadiserpe är en blend av alicante bouchet 60 % och merlot 40 %. Vacker djupröd färg och en behaglig...
Pris: 159:- (75 cl)
Mandrarossa Frappato Costadune 2017

Mandrarossa Frappato Costadune 2019 (It)

Mandrarossa Frappato Costadune har en intensiv rubinröd färg. Doften har inslag av körsbär och moreller, där finns...
Pris: 149:- (75 cl)
Mandrarossa_Timperosse_nigab

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2019 (It)

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta...
Pris: 249:- (150 cl)
Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2017

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2019 (It)

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär...
Pris: 119:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close