Skogssvampravioli

Skogssvampravioli med brynt smör, marconamandel och rosmarin

Betyg (0 röster)

Måltid
Huvudrätt
Antal
4
Tillagningstid
2,5-3 timmar

Beskrivning

Hemmagjort ravioli med skogssvamp, brynt smör, marconamandel och rosmarin. Tidskrävande maträtt men definitivt värt allt jobb! Det blir otroligt gott och mycket enklare än du tror. Det viktigaste är att pastadagen får massor av kärlek för den ska knådas med omsorg. Se till att degen blir smidig, för en torr deg håller inte ihop i pastamaskinen. När degen vilat klart i kylskåpet så börjar det roliga, att kavla ut pastadegen med maskin eller för hand med kavel. Hett tips, placera klara ravioli var för sig på en torr och mjölad handduk, innan de åker ned i kastrullen. Koka inte allt för många på en gång. Det är en härlig tillfredsställe att få bjuda på hemmagjord pasta. Till denna klassiska pastarätt bjud på ett vin från Piemonte, en region där druvorna barbera och nebbiolo dominerar, som skapta för att matcha fylliga maträtter. Buon appetito!

Ingredienser

  • Buljongen
  • 15 stora skogschampinjoner
  • 3 st portabello
  • 1 näve torkad kantarell eller karljohanssvamp (finns i matbutiken)
  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 2 kvistar timjan
  • 2-3 l vatten
  • 100 g smör
  • tryffelolja av bra kvalité
  • 5 dl durumvete
  • 5 st ägg
  • 1 msk olivolja
  • 8 stora skogschampinjoner
  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 förpackning ricotta
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 citron

Tillagning

  1. Skär ner svampen, lök, morot och purjo i mindre bitar. Stel svampen i smör i en stor kastrull några minuter. Tillsätt lök, torkad svamp, purjo, morot och timjan och svetta några minuter till. Slå på vattnet och låt sjuda i 1-1,5 timma. Sila och koka ner buljongen till en kraftfull buljong. Detta kan ta ett tag men låt det stå på plattan och titta till då och då. Smaka av med en skvätt japansk soja och lite salt för att få upp sältan. Innan servering mixar du i en rejäl klick smör och en skvätt tryffelolja. Smaka av och addera mer smör, salt och olja om du behöver tills du får en kraftfull smörad buljong.
  2. Lägg mjölet på bänken och gör ett hål i mitten. Knäck i äggen och olivoljan och vispa med en gaffel så att lite mjöl i taget blandas med äggen och olivoljan. Arbeta ihop degen och knåda 10 min, hårt jobb men väl värt. Blir degen för torr tillsätter du några droppar vatten tills den blir fin. Plasta degen och låt vila i kyl, minst 1 timma, men gärna längre.
  3. Hacka svampen, lök och vitlök fint och stek i en klick smör tills fin färg. Häll i bunke eller matberedare och låt svalna. Mixa till en massa och blanda upp med ricotta och parmesan. Smaka av med lite citronzest och salt.
  4. Kavla degen tunn med pastamaskin eller med kavel och stansa ut rundlar. Lägg lite av rocotta/svampblandningen i mitten på den ena rundeln och blöt runt kanten med lite vatten på fingret. Lägg på en rundel som lock och tryck ihop kanterna med ett torrt finger. Koka i saltat vatten tills de är klara. Ett enkelt sätt att veta hur länge du ska koka är att lägga ner en bit pastadeg med samma tjocklek och smaka av den då och då, kan ta mellan 3-7 min beroende på tjocklek på degen.
  5. Lägg allt på tallriken och slå över buljongen. Toppa med krassse.

Rekommenderad dryck

en flaska luna di mezzanotte barbera

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019 (It)

Luna di Mezzanotte är gjort på 100 % barbera. Det har en ungdomlig stil med en markerad och bärig doft. I smaken...
Pris: 129:- (75 cl)
en flaska barolo från luna di mezzanotte

Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017 (It)

Luna di Mezzanotte Barolo är gjort på 100 % Nebbiolo. Det har en granatäppelröd färg med inslag av purpur. Stilen...
Pris: 189:- (75 cl)

Kommentarer

Relaterade matrecept

Tryffelpizza Bianco
Pizza

Tryffelpizza Bianco

Recept på krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan
Pasta

Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close